Met Gala

Kunstenaar maakte digitaal verontrustende beelden

02.06.2022, 12:38 (CEST), laatst geüpdate: 02.06.2022, 12:47 (CEST)

Rob Sheridan maakte verontrustende beelden op basis van rode loper-foto's. Die worden nu voor waar aangenomen.

Het jaarlijkse Met Gala trekt telkens weer sterren en bekendheden in opmerkelijke outfits. Dit jaar zouden sommigen een stapje verder zijn gegaan en kwamen als demonen. Er zou zelfs "een portaal naar de hel" geopend. Geeft de elite hier open en bloot toe dat ze duivelaanbidders zijn? Of is het een geslaagde manipulatie?

Beoordeling

De gedeelde beelden zijn het werk van een digitale kunstenaar. Niemand liep op die manier op de rode loper van het Met Gala. Ook werd er geen portaal naar de hel geopend. 

Feiten

De video toont foto's van een Instagrampost van een zekere Rob Sheridan met een onderschrift dat aangeeft dat het toch gewaagd was om tijdens het Met Gala dit jaar een portaal naar de hel te openen. Op zijn account is deze post dan ook terug te vinden. 

In een reactie op zijn eigen post geeft Sheridan meteen het antwoord: Het zijn geen echte beelden. Ze zijn met artificiële intelligentie gecreëerd. Op 0:13 in de video wordt naar boven gescrold en is de video zichtbaar die bij Sheridan ook de volgende post op zijn account is. 

Sheridan is onder andere een grafisch ontwerper. Hij deelde deze beelden onder andere ook op Twitter en Reddit. Het kadert in zijn project "Events From Hell", waarin hij nachtmerrieachtige beelden creëert. Het gaat hier dan ook niet om echte beelden.

Met Gala

Het Met Gala is een jaarlijks benefiet voor het kostuuminstituut van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Het event staat er om bekend dat bekendheden zich in bijzondere outfits op de rode loper vertonen. Maar zo bijzonder als de beelden in de Facebookpost dus niet. Ook werd er uiteraard geen portaal naar de hel geopend. Het thema dit jaar was net iets banaler: Amerikaanse mode.

De voice-over in de gedeelde video is er van overtuigd dat mensen die de entertainmentindustrie beheersen dus eigenlijk duivelaanbidders zijn. Het idee dat een elite van satanisten de wereld beheerst is niet nieuw onder complotdenkers. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef dan ook al eerder over vermeend satanisme.

(Stand van zaken: 02.06.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Instagrampost (gearchiveerd)

Over Rob Sheridan (gearchiveerd)

Twitterpost (gearchiveerd)

Redditpost (gearchiveerd)

Events From Hell (gearchiveerd)

The Costume Institute (gearchiveerd)

Vogue over het Met Gala 2022 (gearchiveerd)

Met Gala 2022 thema (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.