Zowel de vader als de stiefvader rouwen om slachtoffer van schietpartij in Uvalde

30.05.2022, 18:43 (CEST)

Twee vaders van hetzelfde slachtoffer bij een schietpartij? Dan moet het wel om crisisacteurs gaan. Dat concludeert tenminste één Facebookgebruiker op basis van twee nieuwsfragmenten (hier en hier) die beide een andere man voorstellen als de vader van een slachtoffer bij de schietpartij in de Amerikaanse plaats Uvalde.

Beoordeling

De geïnterviewde mannen zijn geen crisisacteurs. De ene is de vader en de andere de stiefvader van hetzelfde meisje. In bepaalde media werd de stiefvader als vader benoemd.  

Feiten

Op 24 mei 2022 doodde een schutter in een lagere school in Uvalde, Texas eenentwintig mensen. Negentien van hen waren kinderen. Zulke schietpartijen leiden telkens tot hoogoplopende debatten over wapenwetgeving in de Verenigde Staten. Helaas leidt het ook vaker tot complottheorieën. Na de schietpartij in Uvalde was dat niet anders.  

Verschillende nieuwsmedia waren snel ter plaatse om in Uvalde betrokkenen bij het drama te interviewen. Zowel CNN als NBC News (vanaf 2:55) interviewden een man die werd aangeduid als de vader van Amerie Jo Garza. Respectievelijk Angel Garza en Alfred Garza III spraken over het verlies van hun dochter Amerie Jo. Dit betekent op geen enkele manier dat er hier sprake is van doorgestoken kaart.

Uit het overlijdensbericht van Amerie Jo blijkt dat Alfred Garza III haar vader is en Angel Garza haar stiefvader. Dit overlijdensbericht wordt ook door beide mannen gedeeld op Facebook (hier en hier).

Verwarrende berichtgeving

Dat NBC News Alfred Garza III aanduidt als de vader, is niet meer dan logisch. Het is niet helemaal duidelijk waarom CNN niet aangeeft dat Angel Garza de stiefvader is. In een ander artikel van CNN komen beide mannen voor. Alfred Garza III wordt hier als vader aangehaald. Er wordt ook gelinkt naar het interview met Angel Garza, maar hij wordt hier wel beschreven als de stiefvader

Bij andere nieuwsmedia wordt Angel Garza afwisselend als vader of als stiefvader bestempeld. Ook in Belgische media wordt Angel Garza bijvoorbeeld de vader genoemd bij Het Nieuwsblad en stiefvader bij Gazet van Antwerpen. Of het hier om een misverstand gaat, danwel of Garza zichzelf als vader voorstelde is niet helemaal duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat het hier dus niet om crisisacteurs gaat. Beide mannen vervulden in ieder geval een vaderlijke rol voor het meisje en rouwen oprecht om haar overlijden. Het is dan ook nonsens te beweren dat het hier om crisisacteurs zou gaan. Het is wel opvallend dat beide heren dezelfde achternaam dragen. 'Garza' is echter een behoorlijk veelvoorkomende naam in Texas

Complotdenkers geloven graag dat de media crisisacteurs inhuurt om bepaalde gebeurtenissen erger voor te stellen dan ze zijn, of zelfs helemaal te verzinnen. Daar blijkt echter zelden iets van aan. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft dan ook al herhaaldelijk claims over crisisacteurs in Oekraïne of tijdens de coronapandemie ontkracht. 

Ook bij de schietpartijen in Amerikaanse scholen is desinformatie rond crisisacteurs niet nieuw. Zo werd de complotdenker Alex Jones voor de rechter gedaagd omdat hij beweerde dat nabestaanden van de schietpartij in de lagere school Sandy Hook crisisacteurs waren. 

(Stand van zaken: 30.05.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

gearchiveerde video CNN

Gearchiveerde video NBC News

VRT over Uvalde (gearchiveerd)

Complottheorieën over schietpartijen in scholen (gearchiveerd)

Complottheorieën over Uvalde (gearchiveerd)

Artikel CNN I (gearchiveerd)

Artikel NBC News (gearchiveerd)

Overlijdensbericht Amerie Jo Garza (gearchiveerd)

Facebook Alfred Garza III (gearchiveerd)

Facebook Angel Garza (gearchiveerd)

Artikel CNN II (gearchiveerd)

Artikel NY post (gearchiveerd)

Artikel CBS News (gearchiveerd)

Artikel Het Nieuwsblad (gearchiveerd)

Artikel Gazet van Antwerpen (gearchiveerd)

Over de naam 'Garza' (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier en hier

Over Alex Jones en Sandy Hook (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com