Tweet over privévliegtuigen is afkomstig van WEF-parodieaccount

30.05.2022, 16:41 (CEST)

Met een privévliegtuig naar een bijeenkomst gaan om te praten over klimaatsverandering? Dat zou exact zijn wat de deelnemers van de jaarlijkse samenkomst van het World Economic Forum in Davos zouden doen. Een tweet waarin ze dat zelf toegeven zou dat moeten aantonen.

Beoordeling

De tweet is afkomstig van een parodieaccount genaamd het World Ecommunist Forum en is dan ook niet echt.

Feiten

De tweet is niet echt en het account is een parodie op het WEF. Dat blijkt duidelijk uit de naam: World Ecommunist Forum in de plaats van World Economic Forum. In de bio van het account staat ook het woord parodie ("public-private-parody cooperation"). De tweet kwam er op 22 mei 2022, dezelfde dag dat de Davos-meeting van 2022 begon.

Het profiel heeft evenmin een blauw vinkje en is dus niet geverifieerd. De blauwe vinkjes tonen aan wanneer een account echt en officieel is. Het Twitteraccount van de echte WEF heeft dat wel.

De kritiek die wordt geuit daarentegen is wel gegrond: de jaarlijkse bijeenkomst heeft een grote ecologische voetafdruk. De editie van 2019 zag een record in het aantal gebruikte privévliegtuigen. De foto die werd gebruikt in de parodietweet is eveneens afkomstig uit 2019. En dat terwijl klimaatverandering een hoofdthema was dat jaar.

(Stand van zaken: 30/05/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Nepprofiel op Twitter (gearchiveerd)

Neptweet (gearchiveerd)

Echte Twitterprofiel WEF (gearchiveerd)

Over blauwe vinkjes op Twitter (gearchiveerd)

CNN over gebruik van privévliegtuigen en Davos (gearchiveerd)

Guardian Davos 2019 klimaatverandering en privévliegtuigen (gearchiveerd)

WEF Davos 2019 thema klimaatverandering (gearchiveerd)

WEF Davos 2022 agenda (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckingteam: factcheck-belgium@dpa.com