Video toont protestactie van studenten tegen Le Pen, geen bewijs van verkiezingsfraude

16.05.2022, 16:27 (CEST)

Een menigte rond een open vrachtwagen, talloze papieren die verstrooid worden en op de grond liggen. Even later grijpt de politie in. Dat is de scene die te zien is in een korte video die wordt gedeeld op sociale media. De papieren zouden stemmen voor Franse presidentskandidate Marine Le Pen zijn, de politie zou aanwezig zijn om te voorkomen dat verkiezingsfraude aan het licht komt, zo leest het Spaanse opschrift bij de video. Wat is hier precies aan de hand?

Beoordeling

De video toont een protestactie voor het hoofdkantoor van de partij van Le Pen op 19 april 2022. De papieren moeten neproebels voorstellen en zijn helemaal geen stembiljetten. Buiten de timing van de actie, de week van de tweede stemronde, is er geen enkele link met de uitslag van de verkiezing. Dit is dus helemaal geen bewijs van verkiezingsfraude.

Feiten

De video is afkomstig van Telegram, waar het op 4 mei gedeeld werd in een Spaanstalig kanaal met meerdere duizenden volgers. De beeldkwaliteit van die video is beter en toont veel meer details.

Zo staat er op de zogenaamde 'stembiljetten' een QR-code, een Russische vlag en het opschrift "9 millions" op een blauwgrijze achtergrond. Aan de andere kant is een foto uit 2017 te zien waarin Marine Le Pen en Vladimir Poetin elkaar de hand schudden. Dat wijst er al op dat het hier niet gaat om stembiljetten. Daarop staat enkel een naam van een kandidaat in slechts één kleur inkt op een witte achtergrond.

Even verder in de video, omstreeks 0:23 is een bushalte te zien. Het bordje aan de halte leest 'Porte de Saint Cloud' en 'Michel-Ange'. Dat is een bushalte in de rue Michel Ange. De bushalte is duidelijk te zien, net zoals de supermarkt Picard aan de overkant van de straat.

Maar dat is niet de enige relevante locatie in die straat: het hoofdkantoor van Rassemblement National, de partij van Le Pen, is daar ook. Dat bevindt zich in hetzelfde kantoorgebouw als waar de Picard is op het gelijkvloers.

Protestactie

Een simpele zoekopdracht in Google met de sleutelwoorden 'Le Pen' en '9 millions' volstaat om ook de 'waarom' van het vraagstuk op te lossen. De studentenvereniging Union des étudiants juifs de France (UEJF) en de organisatie SOS Racisme hielden een symbolische protestactie voor het kantoor van RN op 19 april, de week van de tweede stemronde.

Daarin stelden ze Le Pens relatie met Poetin aan de kaak, en de papieren op de grond moeten neproebels voorstellen. De actievoerders scandeerden onder andere "pas de Poutine à l'Elysée". De negen miljoen verwijst dan weer naar een lening die het toenmalige Front National in 2014 afsluit met een Russische bank om hun kiescampagne in 2015 te financieren. Er is sprake van dat die bank banden zou hebben met het Kremlin.

(Stand van zaken: 16/05/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Video op Spaanstalig Telegramkanaal 4 mei (gearchiveerd) met scherpere gearchiveerde video


Foto Le Pen en Poetin 2017 (gearchiveerd)

Over Franse stembiljetten (gearchiveerd)

Bushalte Porte Saint Cloud-Michel Ange op Google Maps (gearchiveerd)

Adres hoofdkantoor RN (gearchiveerd) en locatie op Google Maps (gearchiveerd)

France Bleu over protestactie (gearchiveerd)

BFM TV over de lening van negen miljoen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckingteam: factchecking-belgium@dpa.com