Finse tanks zijn onderweg naar militaire oefening

06.05.2022, 17:21 (CEST)

Maakt Finland zich zorgen over een nakende invasie van Rusland? Een video die gedeeld wordt op sociale media zou tonen hoe het land tanks richting zijn grens transporteert om de Russische dreiging op te vangen. Maar is dat wat we hier zien? 

Beoordeling

De tanks in de video zijn wel degelijk van het Finse leger. Ze zijn echter niet onderweg naar de Russische grens, maar naar het westen van Finland om deel te nemen aan een militaire oefening. 

Feiten

Op de video is te zien hoe meerdere tanks op treinstellen vervoerd worden. De grote schoorsteen en appartementsgebouwen zijn herkenbaar op de 3D-weergave van Google Maps. De beelden zijn inderdaad gemaakt in Finland, specifiek in de stad Tampere.

Maar zijn hier tanks te zien die onderweg zijn naar de Russische grens vanwege de recente Russische dreiging? Dat lijkt niet het geval. Uitzoomen op Google Maps laat zien dat de trein in westelijke richting voortbeweegt. Wanneer de video is opgenomen is niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Volgens de Finse nieuwssite Mtv Uutiset zou het transport in het weekend van 1 mei door Tampere zijn gereden. 

Mtv Uutiset voegt nog een andere video bij het artikel die van hetzelfde konvooi zou zijn. En inderdaad: de lege wagons bij 1:23 en 1:37 in de video bij het artikel lijken overeen te komen met de legen wagons op respectievelijk 0:11 en 0:24 in de gedeelde video

Arrow 22

Als ze niet onderweg zijn naar de Russische grens, wat is dan wel de bestemming van de tanks? Een luitenant-kolonel van het Finse leger bevestigt aan Mtv Uutiset dat het hier om Finse tanks gaat, onderweg naar een oefening. Een account van het Finse leger stelt op Twitter ook dat de tanks die te zien zijn in de video onderweg zijn naar de militaire oefening "Arrow 22". Deze oefening was al lang aangekondigd en speelt zich af in Niinisalo, een dorp dat in het westen van Finland ligt op een afstand van ongeveer 333 kilometer van de Russische grens.

Aan de oefening doen tanks mee, die per trein naar het geplande oefenterrein vervoerd moeten worden. Hoewel de oefening meer aandacht krijgt door de Russische invasie in Oekraïne, was deze al lang van tevoren gepland. De troepenverplaatsingen door Finland moeten dan ook in dit licht gezien worden, en niet als reactie op een eventuele Russische dreiging.   

Dpa schreef over dit onderwerp eerder ook al een factcheck in het Duits. 

(Stand van zaken: 06.05.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Plaats van opname (gearchiveerd)

Tampere en Niinisalo op Google Maps

Afstand Niinisalo - Rusland

Artikel Mtv Uutiset (gearchiveerd)

Tweet Finse leger (gearchiveerd)

Over Arrow 22 (gearchiveerd)

Aankondiging Arrow 22 (gearchiveerd)

Arrow 22 in Niinisalo (gearchiveerd)

Tweets over Arrow 22 hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com