Foto toont eigenlijk Andriy Biletsky in 2008, niet Volodymyr Zelensky in 2018

21.04.2022, 10:30 (CEST)

In 2018, nog voor hij president van Oekraïne werd, zou Volodymyr Zelensky een toespraak hebben gehouden op een jaarlijkse bijeenkomst van het omstreden Azov-bataljon. Een foto die gedeeld wordt op sociale media zou dat moeten aantonen. Het bataljon zou neonazistisch gedachtegoed hebben.

Beoordeling

De foto werd bewerkt: in de realiteit toont het beeld politicus Andriy Biletsky die een toespraak geeft in 2008. Het toont ook de ultranationalistische organisatie Patriot van Oekraïne en niet het Azov-bataljon. Die laatste werd pas in 2014 opgericht. Biletsky was wel van allebei die groeperingen de oprichter.

Feiten

De foto is getrukeerd en is tien jaar ouder dan wordt beweerd. In realiteit toont het Andriy Biletsky die in 2008 een toespraak geeft voor een congres van de Oekraïense ultranationalistische beweging Patriot van Oekraïne. De foto is op talloze plaatsen online te vinden, waaronder op Wikimedia Commons. De link die in de post wordt meegegeven als bron van de foto is een dood einde en bestaat niet echt.

Andriy Biletsky is zowel de originele leider van het Azov-bataljon als de oprichter van Patriot van Oekraïne. Die laatste werd opgericht in 2005, lang voor er sprake was van het Azov-bataljon. Het is in de schoot van die groep, samen met de extreemrechtse partij Social National Assembly, dat het Azov-bataljon het leven zag in de lente van 2014.

De twee zijn dus wel gelinkt aan elkaar door Biletsky en hun extreemrechts, neonazistisch, gedachtegoed. Maar deze specifieke foto toont niet direct leden van het Azov-bataljon aangezien het 6 jaar voor de oprichting daarvan werd genomen, nog los van het feit dat Zelensky niet echt een toespraak gaf.

Het is niet de eerste keer dat foto's van de Oekraïense president worden getrukeerd om te doen lijken alsof ook hij neonazistisch gedachtegoed heeft, zoals dpa al eerder schreef. En dat terwijl Zelensky nota bene zelf van Joodse komaf is.

(Stand van zaken: 20/04/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Originele foto (gearchiveerd)

AL Jazeera over Azov (gearchiveerd)

Washington Post over Azov (gearchiveerd)

Times of Israel over familie Zelensky (gearchiveerd)

NV over Biletsky (gearchiveerd)

Link naar website Azov (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck over bewerkte foto Zelensky

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com