Amerikaanse coverband zong 'Endless Love', claims dat dit Zelensky is zijn onjuist

06.04.2022, 16:07 (CEST)

Op sociale media komen veel ontroerde reacties op een video van een man en vrouw die het nummer Endless Love van Lionel Richie en Diana Ross spelen. Het zouden volgens Facebookberichten de Oekraïense president Zelensky en zijn vrouw Olena Zelenska zijn. Maar is dat waar?

Beoordeling:

De mensen in de video zijn niet Zelensky en zijn vrouw Olena. Het is de Amerikaanse coverband Boyce Avenue en zangeres Connie Talbot.

Feiten:

Hoewel de man in de video wel enige gelijkenis vertoont met de Oekraïense president Zelensky, is het toch duidelijk iemand anders. Zo is in het begin, wanneer de man van de zijkant wordt gefilmd, te zien dat hij een andere neus heeft. De neus van de man heeft een duidelijke kromming, terwijl die van Zelensky in een rechte lijn loopt.

Maar wie zijn deze muzikanten dan wel? Die vraag is snel beantwoord door de songtitel 'Endless Love' in YouTube op te zoeken. Dan blijkt het te gaan om de Amerikaanse coverband Boyce Avenue en zangeres Connie Talbot. Zij plaatsten hun versie van de klassieker uit de jaren ’80 in februari 2022 op YouTube.

Ook Olena Zelenska ziet er in werkelijkheid overigens wat anders uit dan Connie Talbot. Zo verschilt hun gebit. Connie is bovendien pas 21, terwijl Olena Zelenska daar al een aantal jaar voorbij is.

In de video is dus niet de Oekraïense president en First Lady te zien die hun 'eindeloze liefde' aan elkaar en hun land betuigen. De oud-comedian en huidige leider van een land in oorlog is van veel markten thuis, maar moet hier de credits toch aan andere artiesten laten.

(Stand van zaken: 06/04/2022)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Foto Zelensky (gearchiveerd)

Foto Zelensky van opzij (gearchiveerd)

Foto Olena Zelenska (gearchiveerd)

Instagrampost Connie Talbot (gearchiveerd)

Over Boyce Avenue (gearchiveerd)

Over Connie Talbot (gearchiveerd)

Video van Boyce Avenue (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com