Oude video van parachutisten circuleert al zeker sinds 2016

25.02.2022, 17:03 (CET)

"Zo landden Russische soldaten in Oekraïne", schrijven Facebookgebruikers (hier en hier) bij een video op 24 februari 2022. Daarop is te zien hoe tientallen parachutisten uit een vliegtuig springen en landen. Maar toont het effectief de actuele situatie in Oekraïne op de dag dat Russische troepen het land binnenvielen?

Beoordeling

De parachutisten zijn hoogstwaarschijnlijk Russen, maar de video is niet recent. Het circuleert al zeker sinds 2016 online.

Feiten

Via een reverse image search blijkt dat de beelden niet actueel kunnen zijn. Zo werden ze in maart 2019 al gedeeld op een Russische website. Die geeft verder ook geen informatie, buiten dat het om Rusissche paratroopers zou gaan. "Dit is hoe Russische paratroopers er uit zien", leest de vertaling van het Russisch.

Exact hetzelfde bijschrift is ook te vinden in een tweet van een ogenschijnlijk Russisch profiel. Die dateert van 4 september 2016. Het is dezelfde video, maar opnieuw is er geen verdere informatie.

Ook op Facebook werd de video al gedeeld door een Russische pagina in 2016. Zij geven wel meer informatie: het zou gaan om 2000 Russische paratroopers in Rostov, een stad in het zuidwesten van Rusland en niet al te ver van de Oekraïense grens. Zij beweren ook dat de beelden al uit 2014 dateren.

Hoe dan ook kunnen de beelden niet recent zijn, en tonen ze hoogtswaarschijnlijk Russische parachutisten in 2014 of 2016. Het is in ieder geval ruim voor de huidige invasie van Rusland in Oekraïne.

(Stand van zaken: 25/02/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Zelfde video op Russische website maart 2019 (gearchiveerd)

Russische tweet september 2016 (gearchiveerd)

Russische Facebookpost september 2016 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com