Hele, maar vooral halve waarheden over Moderna op sociale media

21.02.2022, 16:59 (CET)

Bij farmaceut Moderna zou er momenteel iets niet pluis zijn. De CEO zou ontslag hebben genomen, zijn Twitterprofiel verwijderd hebben én 400 miljoen aan aandelen verkocht hebben. Heel wat mensen van de raad van bestuur zouden eveneens hun ontslag hebben gegeven en dat allemaal terwijl de waarde van de aandelen keldert. Dat verhaal werd al meerdere honderden malen gedeeld op Facebook. "Er is waarschijnlijk van alles aan het gebeuren achter de schermen en they are starting to run", zo klinkt het. (hier, hier en hier)

Beoordeling

De CEO van Moderna, Stéphane Bancel vervult nog steeds zijn functie en verkocht legaal een fractie van zijn aandelen maar bleef ruimschots onder de 400 miljoen. Zijn Twitterprofiel doekte hij effectief op. Er is geen enkele bekendmaking dat een een of meerdere leden van de raad van bestuur opstapten. Het aandeel van Moderna zakte de laatste weken wel in waarde.

Feiten

Stéphane Bancel is de CEO van Moderna en heeft ook een grote stapel aandelen in Moderna. Samengeteld is zijn portfolio goed voor 31 miljoen aan aandelen (opties). Een fractie daarvan verkoopt hij al sinds 2019 regelmatig. Dat werd eind 2018 al vastgelegd in een plan in het kader van de 10b5-1-regel, die bestuursleden toestaat om op een legale manier aandelen van het bedrijf waar ze werken te verkopen.

Dit ging dus allemaal ruim voor de start van de coronapandemie en de ontwikkeling van het Modernavaccin in werking. Dat bevestigde Bancel ook in een interview met de Franse zender BMFTV. Elke woensdag en donderdag sinds 2019 verkoopt hij op geautomatiseerde wijze dezelfde hoeveelheid aandelen.

Belangrijke context hier is ook dat Bancel slechts een fractie van zijn totale portfolio verkoopt. Zo verkocht hij op 11 februari 2022 10.000 aandelen voor 1,8 miljoen dollar. Een flink bedrag, maar zelfs met periodieke verkopen aan een variabele prijs zou het 16 jaar duren voor hij al zijn aandelen zou verkocht hebben. Daarnaast zit het bedrag nog lang niet op het niveau van 400 miljoen verkochte aandelen.

Twitteraccount op de schop

Het Twitteraccount van Bancel verdween daarentegen wel degelijk. Zijn persoonlijk account, @sbancel, bestaat niet meer. De recentste gearchiveerde versie van het actieve account dateert van november 2021 en toont weinig activiteit.

Dat lijkt dan ook de reden te zijn, zoals Bancel toelichtte in datzelfde interview met BFMTV. "Ik heb mijn Twitteraccount al sinds 2019 niet meer gebruikt. Ik heb het recent verwijderd. Ook Facebook en Instagram heb ik verwijderd."

Aandeel Moderna daalt al enkele weken

Het klopt ook dat het aandeel van Moderna op de beurs al sinds december aan het dalen is. Een reeks factoren lijken daarin te spelen. Ten eerste kende het aandeel een meteorische groei tijdens de pandemie: een daling was te verwachten. Daarnaast is er een daling in het aantal nieuwe coronagevallen in de VS, waardoor de aandelen van alle vaccinmakers de afgelopen weken is gedaald.

Geen golf van ontslagen

Tenslotte is er geen enkel teken dat Bancel of andere leden van de raad van bestuur zijn opgestapt of dat zullen doen. De laatste wijziging in de raad van bestuur dateert al van vorig jaar toen CMO Tal Zaks het bedrijf verliet in oktober.

(Stand van zaken: 21/02/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Over Stéphane Bancel (gearchiveerd)

Over Regel 10b5-1 (gearchiveerd)

10b5-1-plan van Bancel (gearchiveerd)

Interview Bancel met BFMTV (gearchiveerd)

Artikel Yahoo Finance over Bancels verkoop van aandelen (gearchiveerd)

Twitteraccount Stephane Bancel

Gearchiveerde versie Twitteraccount november 2021

Nasdaq Moderna aandelen (gearchiveerd)

CNBC daling aandelen vaccinmakers (gearchiveerd)

Nasdaq daling aandeel Moderna in januari (gearchiveerd)

Forbes daling aandeel Moderna (gearchiveerd)

Moderna Raad van Bestuur (gearchiveerd)

Tal Zaks verlaat Moderna (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com