Brits digitaal identiteitssysteem wordt geüpdate, en dat is bekend

04.02.2022, 17:12 (CET)

In het Verenigd Koninkrijk zou premier Boris Johnson alle coronamaatregelen hebben afgeschaft, aldus een bericht op Facebook. Daarnaast zou hij wel iets nieuws geïntroduceerd hebben: "het (europees) digitaal paspoort". Niet enkel zou hij dat gedaan hebben zonder dat vooraf bekend te maken, het hele leven van de Britten zou er aan gekoppeld worden, "uw bankgegevens, uw auto, uw leven!"

Beoordeling

Momenteel wordt het Britse systeem van digitale identiteit, dat al bijna 10 jaar bestaat, hervormd. Daarover werd reeds gecommuniceerd. En er zijn ook nog wel degelijk coronamaatregelen in bepaalde delen van het VK.

Feiten

In Engeland heeft premier Johnson inderdaad quasi alle coronamaatregelen afgeschaft. Maar Engeland is niet het enige onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. In Schotland, Wales en Noord-Ierland gelden nog steeds bepaalde coronamaatregelen.

Ook in Engeland gelden nog steeds bepaalde regels: mondmaskers zijn verplicht in ziekenhuizen, apothekers en op het Londens openbaar vervoer. Positief getestte mensen moeten 10 dagen in quarantaine en openbare plekken, zoals concertzalen, kunnen kiezen om bezoekers om hun coronapas te vragen. Kortom, alle inwoners van het VK hebben nog te maken met een aantal coronamaatregelen.

Digitale identiteit: een vlag die veel ladingen dekt

Een digitaal paspoort zoals gebruikt in het Facebookbericht is een breed begrip. Iedereen die een e-mailaccount heeft, iets online koopt of een bankapp gebruikt, heeft een digitale identiteit. De vraag is hoe deze verschillende vormen beter op elkaar kunnen aansluiten, nu ons leven steeds digitaler wordt, en daar werken verschillende overheden aan.

Zo is er in Vlaanderen Mijn Burgerprofiel, waar alle officiële gegevens van lokale, Vlaamse en federale overheid voor één persoon verzameld zijn.

En ook in het Verenigd Koninkrijk heeft men sins 2013 ook zo'n identiteitsverificatieprogramma, "Verify". Alleen was dat geen groot succes: meerdere Britse ministeries, zoals de belastingsdienst, weigerden er aan mee te werken. Daarom werd het programma vorig jaar opgedoekt.

De opvolger van Verify staat sinds begin 2021 in de steigers. Met die nieuwe overkoepelende identiteit moeten Britten makkelijker kunnen bewijzen wie ze zijn bij overheidsinstanties of bij het kopen van een auto of huis. Vorige zomer was er een publieke consultatie over het plan, maar de resultaten zijn nog niet bekend. De noodzakelijke wet om het programma op te zetten laat ook nog op zich wachten. Kortom: de nieuwe digitale identiteit is er nog niet en het is zeker geen geheim.

En wat doet de EU?

Evenmin sluit het VK zich aan bij een Europees "digitaal paspoort", door de Brexit varen zij hun eigen weg.

De Europese Commissie werkt al langer aan een Europese digitale identiteit. "Ze kunnen zich daarmee identificeren en kiezen welke persoonlijke gegevens ze willen delen, zowel online als offline, met overheidsinstanties en bedrijven in de hele EU," legt de Commissie uit.

Dat zou handig zijn, aangezien je met Mijn Burgerprofiel weinig bent in het buitenland. Door dit Europees te coördineren kun je ook over de landsgrenzen heen makkelijk bewijzen wie je bent, of het nu gaat om het huren van een auto of het aangaan van een telefoonabonnement.

Bovendien is het volgens de Commissie niet verplicht om je bankgegevens of rijbewijs er in op te nemen. Dat is ook niet standaard zo. Je zou zelf kunnen kiezen welke gegevens je deelt.

Hoe dan ook zijn digitale identiteiten niets nieuw, hoewel het waarschijnlijk in de toekomst wordt uitgebreid of aangepast in de EU en het VK. Maar dit is geen proces dat even tussendoor kan en gaat gepaard met publieke consultaties en wetgeving. Het kan dus niet zomaar stiekem worden geregeld.

(stand van zaken: 04/02/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

BBC over afschaffen coronamaatregelen (gearchiveerd)

BBC overzicht bestaande coronamaatregelen (gearchiveerd)

Mijn Burgerprofiel (gearchiveerd)

Artikel The Telegraph over Verify (gearchiveerd)

Nieuwe digitale identiteit VK (gearchiveerd)

Publieke consultatie (gearchiveerd)

Over digitale identiteit (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com