Geen enkele aanwijzing dat in Asse twee jongens stierven na vaccinatie

25.01.2022, 15:34 (CET)

Een Twittergebruiker deelt een screenshot uit een Telegramkanaal. Daaruit zou blijken dat twee leerlingen uit dezelfde klas in een school in Asse overleden zijn na vaccinatie. De Twittergebruiker roept op om kinderen niet te vaccineren. Maar klopt dat verhaal wel?

Beoordeling

Van het verhaal valt niets terug te vinden en instanties die op de hoogte zouden zijn als het verhaal waar was, weten van niets. Er is dan ook geen enkele aanwijzing om te geloven dat dit verhaal klopt. 

Feiten

In de screenshot beweert iemand dat in de klas van haar kleindochter twee jongens zouden zijn gestorven na vaccinatie. Eén van hen zou zelfs in de klas zijn doodgevallen. Om welke school het exact gaat, wordt niet vermeld, enkel dat de school zich in Asse bij Brussel bevindt. De kleindochter zou zeventien zijn, waardoor de jongens waarschijnlijk tussen de zestien en achttien jaar oud zijn.

Aangezien de tweet van 19 december 2021 is, moet het voorval op 19 december of vroeger hebben plaatsgevonden. In de commentaren onder de tweet wordt met scepsis gereageerd op het verhaal, waarop de auteur laat zien dat ze de originele bron van het verhaal - in het Telegramkanaal - contacteert om het verhaal te verifiëren. Hier komt echter geen vervolg op.

Bij de gemeente Asse heeft men geen weet dat er in één van de scholen op hun grondgebied iets gelijkaardigs zou zijn voorgevallen. Indien dit wel het geval zou zijn, zou de gemeente hier zo goed als zeker van op de hoogte zijn. 

Ook de directie van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) van Asse is niet op de hoogte van dit verhaal. Ze laat weten dat in het geval van overlijden van leerlingen het CLB de leerlingenlijsten moet aanpassen. Als het voorval waar zou zijn, zou het CLB dus op de hoogte zijn. Maar dat is niet het geval.

FAGG

In het meest recente maandelijkse overzicht van de bijwerkingen van de coronavaccins zijn er vier overlijdens die waarschijnlijk aan de vaccinatie te linken zijn. Deze waren ook al aanwezig in het weekoverzicht van 17 juni 2021, en zijn dus niet recent.

De vier overlijdens zijn gelinkt aan de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Een woordvoerder van het FAGG laat aan dpa weten dat geen van deze vier overlijdens minderjarigen betreft. Het AstraZeneca-vaccin wordt in België enkel aan mensen boven de veertig toegediend, Dat van Janssen ook, maar is optioneel voor mensen vanaf 18, op vrijwillige basis (p.35); bijvoorbeeld voor mensen die allergisch zijn aan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. 

(Stand van zaken: 25.01.2021)

Links

Tweet (gearchiveerd)

Vraag naar bron (gearchiveerd)

Vrij CLB Noordwest-Brabant (gearchiveerd)

Overzicht bijwerkingen coronavaccins december (gearchiveerd)

Weekoverzicht 17 juni 2021 (gearchiveerd)

Sciensano FAQ (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com