Artikel dat aanraadt om vaccin in penis te injecteren is vals

06.01.2022, 17:44 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt een CNN-artikel waarin staat dat dokters op basis van een studie van de University of California, aanraden om het COVID-19-vaccin in de penis te injecteren. Wat is hier van aan? 

Beoordeling

Dit is geen artikel van CNN en ook de studie waar naar verwezen wordt bestaat niet. De beste plek om een vaccin te zetten is in een spier. De penis is geen spier.

Feiten

Op het eerste zicht lijkt het om een artikel van CCN te gaan aangezien het logo linksbovenaan zichtbaar is. Een zoektocht naar de titel op de website van CNN levert echter geen resultaat op. In de Facebookpost eindigt de titel ook met een punt. Een nieuwstitel echter, ook als die een zin is, eindigt nooit op een punt. Ook is onder de titel geen auteur of datum van publicatie zichtbaar, zoals bij echte CNN-artikels.

Het gaat hier dan ook niet om een echt CNN-artikel, maar om een vervalst beeld. Een factcheck van Knack over hetzelfde onderwerp van een jaar geleden laat zien dat het een beproefde techniek is om logo's van gevestigde media over te nemen om misleidende informatie te verspreiden.   

Niet alleen Knack, maar meerdere factcheckorganisaties publiceerden ongeveer een jaar geleden een artikel over deze afbeelding (Snopes, AAP, The Quint), die nu weer opduikt. Geen van deze organisaties kon de studie vinden waar naar verwezen wordt en een woordvoerder van de Universiteit van Californië bevestigde aan AAP dat zo'n studie nooit aan de univeristeit is uitgevoerd.

Vaccininjectie

Coronavaccins worden over het algemeen ingebracht in een spier (zie hier en hier). Dat is ondere andere omdat het vaccin dan snel via het bloed doorheen het lichaam wordt verspreid. De penis is geen spier.

De dokter wiens foto gebruikt werd, is Mohitkumar Ardeshana. Zijn foto is waarschijnlijk gebruikt aangezien hij zich onder meer specialiseert in seksuele problemen. Hij bevestigde aan de Indische factchecksite Fact Crescendo dat hij niets te maken heeft met enige studie naar de injectie van coronavaccins in de penis.  

De afbeelding van de injectie in een penis lijkt afkomstig van een artikel over een behandeling voor erectiestoornissen. In dat geval is het volgens Saint Luke's ziekenhuis in Kansas city (en andere) wel een goed idee om de behandeling in de penis te injecteren. 

(Stand van zaken: 06.01.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Zoekresultaat CNN (gearchiveerd)

Puntgebruik in titels (gearchiveerd)

Artikel HLN (gearchiveerd)

Artikel De Morgen (gearchiveerd)

Artikel de Standaard (gearchiveerd)

Artikel CTV news (gearchiveerd)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Artikel CNN #2 (gearchiveerd)

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Factcheck AAP (gearchiveerd)

Factcheck The Quint (gearchiveerd)

Modernavaccin toedienen (gearchiveerd)

Pfizervaccin toedienen (gearchiveerd)

Vaccin toedienen (gearchiveerd)

Feiten over de penis (gearchiveerd)

Gearchiveerd profiel Mohitkumar Ardeshana

Claremont Medical Center (gearchiveerd)

Factcheck Fact Crescendo (gearchiveerd)

Erectieproblemen behandeling (gearchiveerd)

Healthline over erectieproblemen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com