Geen enkel bewijs dat Betty White overleed door boosterprik

03.01.2022, 17:27 (CET)

De Amerikaanse actrice Betty White, die op oudejaarsdag overleed op 99-jarige leeftijd, zou "twee dagen daarvoor", op 28 december, haar boostercoronaprik gekregen hebben. "Zal uiteraard toeval zijn", staat er als commentaar bij te lezen op de foto die daarover wordt gedeeld op Facebook. "Ze was nochtans in goede gezondheid...onverwacht, plotseling,...", klinkt het ook nog.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat Betty White een boosterprik kreeg op 28 december of enige andere datum. Een exacte doodsoorzaak is niet bekend, maar volgens de politie was die wel natuurlijk.

Feiten

Betty White overleed op 31 december 2021 op 99-jarige leeftijd, ruim twee weken voor haar 100e verjaardag op 17 januari. Er werd geen specifieke doodsoorzaak bekendgemaakt. De politie van Los Angeles, waar White woonde, liet wel aan het magazine Us Weekly weten dat "het lijkt op een natuurlijke dood, met geen bewijs van een misdrijf."

Toch hield dat mensen op het internet niet tegen om een vermoedelijke doodsoorzaak voor White uit te vinden. Een screenshot van een artikel van de Amerikaanse website Crowriver Media begon te circuleren. Bij dat screenshot werd de claim gevoegd dat White een boosterprik kreeg, met de insinuatie dat ze daardoor overleed.

Ze zou in dat interview gezegd hebben: "Eet gezond en neem al je vaccins. Ik kreeg vandaag mijn boosterprik." Zo'n quote is echter nergens te bespeuren in het artikel van Crowriver Media. Ook de Amerikaanse factcheckers van Snopes schreven al over het gerucht.

Het Crowrivr Media-artikel verscheen op 28 december, drie dagen voor het overlijden van White en niet twee, zoals de Facebookgebruiker zegt.

Er is geen enkel bewijs dat White op deze dag een boosterprik kreeg. Op haar sociale mediakanalen, Twitter en Instagram, is geen spoor te vinden van dit citaat of van dat ze een coronavaccin kreeg.

White postte wel iets op 28 december over een interview dat ze gaf aan People magazine ter ere van haar aankomende verjaardag. Daarin sprak ze over hoeveel geluk ze heeft om nog in goede gezondheid te verkeren, maar het gaat nergens over (corona)vaccins. Het artikel van Crowriver Media, dat ondertussen niet meer online staat, herneemt quotes van het People-interview.

(Stand van zaken: 03/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

VRT over overlijden Betty White (gearchiveerd)

Artikel Us Weekly (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Interview Betty White met People (gearchiveerd)

Gearchiveerd artikel Crowriver media

Twitterprofiel van Betty White (gearchiveerd)

Tweet 28 december interview People (gearchiveerd)

Instagramprofiel van Betty White

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com