Ryan Seacrest Foundation bouwde studio's in elf Amerikaanse ziekenhuizen

27.12.2021, 15:48 (CET)

Een bezoek van de Amerikaans president Joe Biden en zijn vrouw Jill aan een kinderziekenhuis in Washington DC heeft op Facebook de nodige stof doen opwaaien. Op foto’s van het bezoek is een bordje te zien met daarop de tekst ‘Seacrest Studios’. "Alsjemenou, een kinderhospitaal dat zich bevindt in Seacrest Studios?" vraagt een gebruiker zich af (hier gearchiveerd). Een ander noemt Biden een "oplichter a la Vivaldi" (hier gearchiveerd).

Beoordeling

De gebruikers laten zich misleiden. De afbeeldingen zijn echt en het bordje met ‘Seacrest Studios’ ook. Dat is echter een vaste ruimte in het bewuste kinderziekenhuis. De Ryan Seacrest Foundation heeft dergelijke studio’s gebouwd in verschillende ziekenhuizen verspreid over de Verenigde Staten, om kinderen hun talent voor de camera te laten benutten.

Feiten

Verschillende media, waaronder de Britse krant The Guardian, maken bericht van een bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill aan een kinderziekenhuis in de hoofdstad Washington DC, op Kerstavond. Het gaat om het Children’s National Hospital. De foto die het meest op sociale media wordt verspreid is een schermopname van deze tweet met bijbehorende video van persbureau Reuters. Hieruit valt af te leiden dat de screenshots niet getrukeerd zijn: het bordje met ‘Seacrest Studios’ is echt.

Dat betekent echter niet dat het bezoek van president Biden in scène is gezet. Het gaat hier immers, zoals op de website van het ziekenhuis te lezen is, om een speciale ruimte in het ziekenhuis. De Seacrest Studio is een soort speelruimte voor patiëntjes die graag hun talent als bijvoorbeeld radiopresentator willen ontdekken of een televisieuitzending willen maken. Volgens het ziekenhuis zijn zelfs beroemdheden als Michelle Obama en Lana del Rey al eens als gasten in één van de vele programma’s verschenen.

De studio is een initiatief van de Ryan Seacrest Foundation, dat naar eigen zeggen als primaire focus heeft uitzendstudio’s te bouwen in pediatrische ziekenhuizen. Het Children’s National Hospital in de hoofdstad is dus lang niet de enige locatie van een zogeheten Seacrest Studio: verspreid over de Verenigde Staten zitten er elf.

Het is daarnaast uitgesloten dat achteraf snel de hele foundatie opgezet is om te verbloemen dat president Biden in een filmstudio zou zijn geweest: een gearchiveerde versie van de webpagina van het ziekenhuis waarop de Seacrest Studio vermeld staat komt uit april 2021. En op 6 november 2015 berichtte de Ryan Seacrest Foundation al op haar Instagram over de feestelijke opening. Ook schreven destijds verschillende media, bijvoorbeeld The Daily Mail, over de komst van de Seacrest Studio in het ziekenhuis.

Het is dus geen nagebouwd ziekenhuis in een filmstudio, maar een filmstudio gebouwd in een ziekenhuis. Het bezoek van president Joe Biden aan het Children’s National Hospital heeft echt plaatsgevonden.

(Stand van zaken: 27/12/2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Artikel The Guardian over bezoek Biden (gearchiveerd)

Children’s National Hospital

Tweet en video Reuters (gearchiveerd)

Children’s National over Seacrest Studios (gearchiveerd; gearchiveerd april 2021)

Ryan Seacrest Foundation (gearchiveerd)

Locaties Seacrest Studios (gearchiveerd)

Instagrampost 6 november 2015 Ryan Seacrest Foundation (gearchiveerd)

Daily Mail over opening in 2015 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com