Tromethamine is een veilig ingrediënt voor zowel medicijnen als cosmetica

24.12.2021, 13:13 (CET)

Aan het coronavaccin voor kinderen van Pfizer zou een nieuw medicijn zijn toegevoegd: tromethamine. "Verontrustend", zo noemt een Facebookgebruiker het. Tromethamine is namelijk een bloedzuurremmer dat mensen met hartaanvallen stabiliseert, maar ook allerlei nare bijwerkingen heeft.

Beoordeling

De bewering is enkel alarmerend als ze uit context wordt gehaald, wat hier het geval is. Tromethamine wordt gebruikt in verschillende medicijnen, vaccins en zelfs cosmetica. Het stabiliseert pH-waarden en is volledig onschadelijk in de dosissen zoals die aanwezig zijn in de (kinder)coronavaccins.

Feiten

Tromethamine, ook trometamol of tris genoemd, is een vloeistof dat de pH-waarden in vaccins stabiliseert en zodoende hun bewaring vergemakkelijkt en verlengt. Het heeft vele verschillende functies in medicijnen en cosmetica. Het is al aanwezig in pediatrische vaccins die goedgekeurd zijn in de EU.

Bij bepaalde vaccins, zoals de mRNA-coronavaccins van Pfizer, helpt het stofje om de zeer strikte omstandigheden waarin het moet worden bewaard te verbeteren. Dat vaccin moet zeer koud getransporteerd en bewaard worden. Dat is praktisch niet altijd even evident, vooral voor landen met beperkte infrastructuur of faciliteiten.

Om die uitdaging tegemoet te komen is de samenstelling van het Comirnaty-vaccin nu veranderd om tromethamine te bevatten. Dat werd in de VS reeds goedgekeurd door de FDA voor zowel de volwassene- als kindervaccins. In Europa loopt momenteel eenzelfde aanvraag bij de EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap). Het coronavaccin van Moderna bevatte al tromethamine/trometamol.

Het klopt dat het onder andere wordt gegeven aan mensen die een hartaanval kregen of een hartoperatie ondergaan. Het is het actieve bestanddeel in de behandeling van metabole acidose bij zowel kinderen als volwassenen.

Maar dat maakt het niet gevaarlijk, zo bevestigt een woordvoerder van het FAGG aan dpa. "De actieve dosis tromethamine is daar vele malen hoger dan de hoeveelheid in het pediatrisch vaccin Comirnaty", zo klinkt het. "Bij de behandeling van metabole acidose bij kinderen wordt er een equivalent van 36 mg per kilo lichaamsgewicht toegediend. Het Pfizervaccin bevat 0,06 mg tromethamine. We kunnen bevestigen dat de gebruikte dosis tromethamine geen risico vormt voor kinderen. Het wordt reeds gebruikt in andere geneesmiddelen en medicijnen."

In de kleine aanwezige dosis in het vaccin is het dus niet gevaarlijk. Dat toont de LD50, of lethale-dosismediaan ook aan. Dat is de hoeveelheid die er nodig is van eender welke stof om bij de helft van de populatie tot de dood te leiden, wanneer het in één keer wordt toegediend. Voor tromethamine is de LD50 een dosis van 5900 mg per kilo, aldus de Canadese Commissie voor Normen, Standaarden, Bilijkheid, Gezondheid en Veiligheid (CNESST). Met andere woorden: dat is 98.333 keer meer dan de dosis aanwezig in het (kinder)vaccin.

Er is geen enkel bewijs dat het gebruik van tromethamine als stabilisator in coronavaccins onveilig is, zoals gezondheidsexperts bij de Health Desk van Meedan ook reeds schreven. Het wordt vaker gebruikt in farmaceutische producten, ook voor kinderen. Het is ook een ingrediënt in cosmetica, zoals gezichtscrèmes, waar het de crème emulsifieert.

Kortom, tromethamine kan verschillende functies hebben. Het zit niet in het vaccin om hartaandoeningen of -aanvallen te voorkomen, maar als stabilisator voor de houdbaarheid, net zoals het al veilig in andere vaccins zit. Het wordt pas angstaanjagend als het volledig uit context wordt genomen.

(Stand van zaken: 24/12/2021)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

ECHA over tromethamine/trometamol (gearchiveerd)

Healthdesk over tromethamine in coronavaccins (gearchiveerd)

EMA evaluatieraport Pfizervaccin (gearchiveerd)

WHO bewaring Pfizervaccin (gearchiveerd)

Artikel over uitdagingen van bewaren van mRNA-coronavaccins (gearchiveerd)

FDA goedkeuring tromethamine Pfizervaccin volwassenen (gearchiveerd)

FDA goedkeuring tromethamine Pfizervaccin kinderen (gearchiveerd)

EMA aanvraag wijziging Pfizervaccin (gearchiveerd)

Tromethamine in Modernavaccin (gearchiveerd)

Tromethamine doserig metabole acidose (gearchiveerd)

CCOHS over LD50 (gearchiveerd)

CCNESST LD50 van tromethamine (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com