Verantwoordelijke verpleging zou duif wegjagen uit ziekenhuiskamer, geen foto's nemen

21.12.2021, 13:10 (CET)

Een eenzame oude man ligt in het ziekenhuis, maar niemand komt op bezoek, behalve een duif. Zo begint een ontroerende verhaal dat Facebookgebruikers (hier, hier en hier) delen bij een foto die een verpleegster nam van een duif, die op een man in een ziekenhuisbed staat. Wat blijkt? De man voederde elke dag de duiven in het park. En nu komt deze duif wanneer niemand anders komt. Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn?

Beoordeling

De foto is niet genomen door de verpleegster die deze man verzorgde. Ook is het verhaal niet van haar. De foto werd acht jaar geleden genomen door de zoon van de kamergenoot van deze man. 

Feiten

De foto wordt telkens met min of meer hetzelfde verhaal gedeeld, dat lijkt te komen van de verpleegster van de man, die ook de foto nam: De man ligt al 23 dagen in het ziekenhuis en in die tijd is niemand hem komen bezoeken, behalve een duif. Die komt om de dag, blijft even, en vliegt dan weg.

Hoe is niet helemaal duidelijk, maar het verplegend personeel komt te weten dat deze eenzame man vaak de duiven in het park voederde (in sommige versies zelfs specifiek deze duif). Moraal van het verhaal: dieren hebben een groter hart dan mensen, en we kunnen nog veel van hen leren.

Het is een mooi verhaal. Het is alleen spijtig dat het niet echt is. De foto is dat echter wel. De oudste versie die van deze foto terug te vinden is, dateert van 19 oktober 2013 en staat op de fotodatabank Flickr. De foto is gemaakt door Ioannis Protonotarios, een Griekse fotograaf.

Dat Protonotarios de fotograaf is, blijkt uit het feit dat hij de Exif-gegevens van de foto, technische metadata over het beeld, heeft gedeeld. Die zijn zichtbaar rechts van de commentaarsectie onder de foto op Flickr. Hierdoor wordt ook bevestigd dat de foto op 19 oktober 2013 is genomen. Protonotarios bevestigde aan dpa dat hij de fotograaf van de foto is. 

In de commentaren schreef hij "In loving memory of my father who used to occupy the bed next to this one untill just 5 days ago." De foto is dus van de kamergenoot van de vader van Protonarios in het ziekenhuis, in 2013.

Waar het verhaal vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Wel vertoont het opvallende gelijkenissen met de premisse van een cartoon van de Amerikaanse tekenaar Dan Piraro. Mogelijk is het verhaal hiervan afgeleid. 

Overigens is het niet zo'n goed idee om duiven in het ziekenhuis te laten, aangezien ze drager van verschillende ziektes kunnen zijn. Protonotarios merkt zelf ook op dat het hier om toeval gaat en verplegend personeel niet zou toestaan dat een duif regelmatig een ziekenhuiskamer binnenkomt.

Hoewel de foto dus in 2013 is genomen, wordt ze recent veelvuldig online gedeeld, en over heel de wereld. Zo weidde in september 2020 het Indische factcheckplatform The Quint en het Arabische Misbar een factcheck aan dit verhaal.

In de Verenigde Staten schreef zowel USA Today als Lead Stories in januari 2021 een artikel over dit onderwerp. In februari 2021 publiceerde dpa een Duitstalige factcheck over de foto, omdat het verhaal ook in Duitsland regelmatig gedeeld werd op sociale media.

(Stand van zaken: 21.12.2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Foto op Flickr (gearchiveerd)

Exif-gegevens (gearchiveerd)

Cartoon Dan Piraro (gearchiveerd)

Duiven en gezondheid (gearchiveerd)

Factcheck The Quint (gearchiveerd)

Factcheck Misbar (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Duitstalige factcheck dpa

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com