Duitse ziekenhuizen betalen coronatests van hun personeelsleden

09.12.2021, 12:48 (CET)

In een video vertelt een boze vrouw over een nieuwe regel van een niet nader genoemd ministerie in Duitsland. Ongevaccineerde werknemers van ziekenhuizen en universiteiten moeten vanaf nu een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Die moeten ze op de koop toe ook nog zelf betalen, aldus de vrouw. Zij lijkt in een mortuarium te zijn en draagt een haarnetje en ziekenhuisuniform. De video, voorzien van Nederlandstalige ondertitels, wordt ook op sociale media in de Benelux gedeeld (hier gearchiveerd).

Beoordeling

Ziekenhuizen in Duitsland moeten hun werknemers coronatesten ter beschikking stellen en die ook financieren. Het Duits ministerie van Volksgezondheid heeft ook geen plannen om die regel te veranderen.

Feiten

De vrouw in de video is een medewerkster in de Ludwig-Maximilian universiteit (LMU) in München, waar ze werkt op de pathologie-afdeling. Ze deelde de video oorspronkelijk op haar Instagram en beroerde daarmee de gemoederen in Duitsland. De LMU reageerde door zicht te distantiëren van die boodschap en door haar te ontslaan.

Haar boodschap in de video is dan ook fout. Duitse ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om alle werknemers, ongeacht hun vaccinatiestatus, coronatests aan te bieden. Hiervoor moeten ze een testprotocol inrichten voor hun bedrijf.

Sinds 24 november kunnen ziekenhuismedewerkers enkel nog naar het ziekenhuis met een negatief testresultaat, ongeacht hun vaccinatiestatus. Ongevaccineerde medewerkers hebben twee opties: een antigeentest of een PCR-test. Er is dus geen verplichting tot het gebruik van een PCR-test, zoals de vrouw in de video zegt.

De Duitse ziekenhuisvereniging liet ook weten aan dpa (Deutsche Presse-Agentur) dat ziekenhuizen hun ongevaccineerde medewerkers kostenvrij coronatests ter beschikking moeten stellen.

En dat is ook exact hoe het gaat in het LMU-ziekenhuis. "In de LMU kliniek zijn coronatests (zowel PCR- als sneltests) gratis beschikbaar voor alle ongevaccineerde en gevaccineerde medewerkers", zo liet de LMU weten aan dpa. Kortom: de beweringen die de vrouw maakt in de video zijn fout.

Bloedklonters bij vectorvaccins: uitzonderlijk maar mogelijk

Verder beweerde de vrouw ook nog dat de coronavaccins bloedstolling "stimuleert". Bloedklonters zijn een gekende maar zeldzame bijwerking van de vectorvaccins tegen COVID-19 en dus niet alle vaccins. Concreet gaat het om de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen.

(Stand van zaken: 09/12/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Dpa-factcheck (Duits)

Artikel ntv over de video en de gevolgen ervan (gearchiveerd)

Persbericht van de Ludwig-Maximilian Universiteit (gearchiveerd)

§ 28b van de Duitse Wet Infectiebescherming (gearchiveerd)

Verordening coronamaatregelen (gearchiveerd)

Over vectorvaccins (gearchiveerd)

EMA over vaccin AstraZeneca (gearchiveerd)

EMA over vaccin Janssen (gearchiveerd)

Over coronavaccins en trombose (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com