Foto van intocht Sint gemaakt in Rotterdam: ook met testbewijs toegankelijk

16.11.2021, 16:01 (CET)

Sinterklaas doet opnieuw zijn blijde intrede vanuit Spanje, zo ook in Zwolle op 13 november. Maar niet voor iedereen was die intocht even blij, zo klonk het op sociale media. Een foto van een kind met een pietenmuts dat door een wit hek naar een menigte kijkt, wordt volop gedeeld, zowel in België als Nederland. "De kindervriend voor alle kinderen...neen vanaf nu zijn ze enkel nog de vriend van de kindjes wiens ouders voor de prik gingen", klinkt het bij een Belgische Facebookgebruiker. "Kinderen van niet-gevaccineerde ouders mochten zelfs niet op afstand naar de intocht van Sinterklaas kijken", luidt het in Nederlandse hoek. Maar wat is daar precies van waar?

Beoordeling

De foto werd genomen in Rotterdam, niet Zwolle. Voor de intocht in zowel Zwolle als Rotterdam was een QR-code nodig voor mensen vanaf 13 jaar. Ook met een coronatest was die QR-code te verkrijgen. Er was dus geen sprake van een vaccinatieplicht om de intocht van de Sint te kunnen meemaken.

Feiten

De foto van het kind werd gemaakt in Rotterdam, niet Zwolle. Dat schreef Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma al op Twitter. Zo blijkt ook via Google Maps: het kind kijkt vanaf de Erasmusbrug naar het Willemsplein in Rotterdam. De ramen die zichtbaar zijn tussen de spleten van de hekken zijn die van het Thon Hotel op het Willemsplein.

De afzettingen op de Erasmusbrug worden daar voor de veiligheid wel vaker geplaatst bij evenementen. In Rotterdam zijn de afzettingen wit, die in Zwolle waren zwart.

In Rotterdam stapte de Sint op zaterdag 13 november 2021 van de boot. Het Willemsplein was het startpunt van de optocht. Een coronatoegangsbewijs was nodig voor iedereen vanaf 13 jaar, maar enkel op het Willemsplein zelf. Van een vaccinatieplicht was er dus geen sprake: een herstelbewijs of negatieve test kwalificeren ook. Op de rest van de route die de sint aflegde was de QR-code helemaal niet nodig.

Hekken in Zwolle waren deel veiligheidsplan

Diezelfde zaterdag kwamen Sint en Piet ook in Zwolle aan. Er waren 5000 gratis tickets voor wie dat graag van dichtbij wou meemaken op het Rodetorenplein. Daarvoor was de gebruikelijke QR-code nodig. Opnieuw, geen vaccinatieplicht.

Er waren wel degelijk afzettingen op bepaalde plaatsen langs de route. Die werden vlak voor de aankomst van de boot nog neergezet, wat tot verontwaardiging leidde op sociale media. Maar zoals RTV Oost schrijft: die stonden niet langs de hele route, zoals zichtbaar is op foto's.

De hekken maakten deel uit van het veiligheidsplan, zo liet de Zwolse burgemeester Snijders weten aan RTV Oost. Hij zei ook: "Langs de hele evenementenlocatie in het belang van crowdmanagement en verkeersveiligheid. De hekken waren bedoeld om bezoekers te geleiden en ophoping van kijkers te voorkomen. Niet om (ongevaccineerde) ouders en hun kinderen tegen te houden. Het spijt ons als die indruk is ontstaan."

(Stand van zaken: 16/11/2021)

Links

Facebookpost BE (gearchiveerd)

Facebookpost NL (gearchiveerd)

Intocht Sinterklaas in Zwolle 13/11/2021

Intocht Sinterklaas in Rotterdam 13/11/2021 en via Stad Rotterdam

Tweet Rudy Bouma (gearchiveerd)

Erasmusbrug met uitzicht op Willemsplein op Google Maps

Thon Hotel op Willemsplein op Google Maps

Factcheck RTV Oost (gearchiveerd)

Artikel RTV Oost hekken intocht Sint

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com