Afgeronde coördinaten van aardbevingen op La Palma zorgen voor rasterpatroon

03.11.2021, 15:59 (CET)

Een Facebookgebruiker laat in een video (hier gearchiveerd) zien hoe op een interactieve map de aardbevingen in La Palma heel mooi op een raster plaatsvinden. De conclusie zou dan ook zijn dat deze niet natuurlijk zijn, maar aangestuurd.

Beoordeling

Dit is klinklare onzin. De kaart waaruit dat zou moeten blijken rond de coördinaten van aardbevingen af. Daardoor lijken aardbevingen die dicht bij elkaar lagen samen te vallen op de kaart. Zo onstaat er een rasterpatroon. De vele aardbevingen op het Spaanse eiland zijn wel degelijk natuurlijk en ontstonden door de uitbarstingen van vulkaan Cumbre Vieja.

Feiten

In de video laat de Facebookgebruiker zien dat er iets raars aan de hand zou zijn met de aardbevingen op La Palma. Op de website van het EMSC (Euro-Med Seismological Centre) staat een interactieve kaart waar registraties van aardbevingen overal ter wereld te raadplegen zijn. 

Heel oktober 2021 waren er bijzonder veel aardbevingen op La Palma, ten gevolge van de uitbarstingen van de vulkaan Cumbre Vieja

Als je inzoomt op La Palma op de interactieve map van het EMSC, zijn alle rode cirkels - aardbevingen - netjes gerangschikt op een raster. Dat is vreemd en lijkt niet erg natuurlijk. Hoe komt dat?

De website van het EMSC haalt zijn gegevens over La Palma van het Spaanse Instituto Geografico Nacional (IGN). Door gegevens van beide te vergelijken wordt duidelijk waar het probleem zich voordoet.

Er was een aardbeving op 29 oktober om 12u22m22s, met een magnitude van ML 2.9. Deze heeft bij IGN de coördinaten 28.5630 N; 17.8303 W. Bij EMSC is het 28.56 N; 17.83 W.

Vijf minuten later - om 12u27m09s - volgt volgens EMSC nog een aardbeving met magnitude 3.1 op quasi dezelfde plek: 28.56 N; 17.83 W. Bij het IGN zijn de coördinaten van diezelfde beving 28.5647 N; 17.8302 W. Heel dicht bij elkaar, maar niet op volledig dezelfde plaats, zo blijkt uit de gegevens van het IGN.

Deze twee aardbevingen laten zien hoe het CSEM zijn coördinaten afrond, waardoor aardbevingen die geografisch zeer dicht bij elkaar gebeuren samen gegroepeerd worden. Er zijn momenteel bijzonder veel aardbevingen op La Palma, dicht bij elkaar. Op de website van CSEM groeperen die zich dan langs de breedte- en lengtegraden tot twee tiendes na de komma. 

Er is hier dus geen enkele aanwijzing dat de aardbevingen gecontroleerd zouden worden. Het EMSC legt zelf op Twitter en Facebook uit waar de verwarring vandaan komt. Ook de website volcanodiscovery.com heeft een artikel waarin ze uitleggen wat er gaande is.

Volgens de Facebookgebruiker zou het doel zijn om een tsunami te creëren. Deze theorie komt waarschijnlijk origineel van de Hal Turner Radio Show.

La Palma staat er om bekend dat het volgens geologen op een bepaald moment een gigantische tsunami zal veroorzaken. Dit zou dan ontstaan doordat vulkanische activiteit ervoor zorgt dat een groot deel van het eiland in de oceaan schuift. Er is geen enkel bewijs dat dit door mensen gemanipuleerd wordt.

(Stand van zaken: 03/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

EMSC (gearchiveerd)

Artikel de Standaard (gearchiveerd)

IGN (gearchiveerd)

Beving 1 IGN (gearchiveerd)

Beving 1 EMSC (gearchiveerd)

Beving 2 IGN (gearchiveerd)

Beving 2 EMSC (gearchiveerd)

Hal Turner Radio Show (gearchiveerd)

Artikel VRT NWS (gearchiveerd)

Twitter EMSC (gearchiveerd)

Facebook EMSC (gearchiveerd)

Volcanodiscovery.com (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com