Gepensioneerde chiropractor verkondigt meerdere onwaarheden over coronavaccins

02.11.2021, 15:55 (CET)

Een video van een Amerikaanse man die zichzelf introduceert als dokter Kevin Stillwagon doet de ronde op sociale media. In de video doet Stillwagon meerdere uitspraken over COVID-19 en de coronavaccins. Het fragment wordt ook met Nederlandstalige ondertitels gedeeld op Facebook (hier gearchiveerd). Stillwagon is zeer kritisch voor de vaccins. Die zouden niet beschermen tegen infectie, het immuunsysteem juist verzwakken en virusvarianten uitlokken. Verder zouden de coronavaccins ook niet onderworpen zijn aan dierproeven en slechts een noodgoedkeuring hebben gekregen van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA.

Beoordeling

Stillwagon is een gepensioneerde chiropractor, geen arts. Zo goed als alles wat hij in de video zegt over de coronavaccins en COVID-19 is fout.

Feiten

De video is afkomstig uit een vergadering van een lokale overheid in Orange County, in de Amerikaanse staat Florida, op 14 september 2021. De man introduceert zich als dokter Kevin Stillwagon en is te zien vanaf ongeveer 07:55 in agendapunt 7: "public comment".

Het lijkt zeer twijfelachtig dat Stillwagon effectief een medische arts is. Zelf omschrijft hij zich op zijn website als een gepensioneerde chiropractor en piloot. Hij zou sinds 1988 niet meer actief zijn als chiropractor.

Het klopt, zoals Stillwagon zegt, dat er doorgaans een zeer hoge overlevingskans is voor COVID-19. Maar dat is niet het hele plaatje. Zo verschilt die kans grondig per demografische groep: ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen lopen een groter risico. Het gaat ook over meer dan enkel overleven: je kunt ook ernstig ziek worden of kampen met zogenaamde "long COVID".

Volgens Stillwagon bieden de coronavaccins geen bescherming en verhinderen ze de natuurlijke immuniteit van het lichaam om virussen af te weren. Hoewel hun doeltreffendheid afneemt in de tijd, zullen de coronavaccins je immuniteit niet verzwakken, maar juist versterken. Ze bieden geen 100% bescherming tegen infectie, maar het risico op een ernstig ziekteverloop en dus ook hospitalisatie of overlijden zijn een pak kleiner.

Virusvarianten ontstaan van nature

Het is ook fout dat de massale vaccinatie en de gevaccineerde bevolking nieuwe varianten doen ontstaan. Het concept van zogenaamde "immuunontsnapping" is fout, zoals dpa eerder schreef. Viroloog Piet Maes (KULeuven) zei: "Een virus wordt niet besmettelijker doordat je mensen gaat vaccineren. Je maakt een vaccin tegen het virus zoals het gekend is. Het klopt dat een virus constant muteert en sommige van deze mutaties zullen het virus betere eigenschappen bezorgen, zoals het ontwijken van door vaccinatie opgewekte immuniteit. Het klopt helemaal niet dat zoiets specifiek getriggerd wordt door vaccinatie. Dat gebeurt constant, ook los van vaccinatie."

Het klopt wel dat de huidige coronavaccins niet optimaal werken tegen de varianten van het virus, aangezien ze niet op maat daarvan gemaakt zijn. Maar ze werken wel degelijk tegen de varianten, in tegenstelling tot wat Stillwagon zegt.

Alle nodige klinische testen werden doorlopen

Het klopt dat de drie in de VS beschikbare vaccins (Pfizer, Moderna en Janssen) oorspronkelijk een zogenaamde "emergency use authorization" (EUA) kregen. Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins geen klinische testen doorliepen. Ondertussen is die EUA eind augustus voor het Pfizervaccin omgezet naar een volledige goedkeuring.

Dat wil dus ook niet zeggen dat de dierproeven werden overgeslagen bij de ontwikkeling van de vaccins: alle op dit moment vergunde coronavaccins hielden succesvolle dierproeven, zoals meerdere factcheckers, waaronder dpa en Full Fact, schreven.

Tenslotte zegt Stillwagon ook tegen de lokale County Commissioner dat hij de Code van Neurenberg schendt. Dat is enkel een ethische code en niet op zichzelf juridisch afdwingbaar.

(Stand van zaken: 02/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Vergadering Orange County Florida County Commissioner 14/09/2021

Website Kevin Stillwagon (gearchiveerd), chiropractor (gearchiveerd)

Mayo Clinic over verzwarende factoren bij COVID-19 (gearchiveerd)

Dpa-factcheck immuunontsnapping

FDA volledige goedkeuring Pfizervaccin (gearchiveerd)

FDA Wat is een emergency use authorization (gearchiveerd)

Dpa-factcheck dierproeven coronavaccins

Full Fact factcheck dierproeven coronavaccins (gearchiveerd)

Dpa-factcheck Code van Neurenberg

Mayo Clinic effectiviteit vaccins en coronavarianten (gearchiveerd)

Over long covid (gearchiveerd)

CBG-MEB Bescherming na vaccinatie (gearchiveerd)

EOS Wetenschap over afnemende doeltreffendheid (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com