Premier New South Wales neemt ontslag na corruptieonderzoek over subsidies

15.10.2021, 21:11 (CEST)

De premier van de Australische deelstaat New South Wales Gladys Berejiklian nam recent ontslag. De reden? Een corruptieonderzoek omdat ze miljoenen dollars zou hebben ontvangen van de farma-industrie om de (corona)vaccins te "pushen". Althans, dat wordt beweerd op sociale media (hier en hier gearchiveerd)

Beoordeling:

Berejiklian nam ontslag na een corruptieonderzoek, maar er is geen enkel bewijs dat die gelinkt is aan omkoping door de farma-industrie of de coronavaccins. Het onderzoek gaat in de realiteit over verdachte subsidies uitbetaald tussen 2012 en 2018, jaren voor de coronapandemie.

Feiten:

De eerste minister van de Australische deelstaat New South Wales nam inderdaad begin oktober 2021 ontslag nadat er een corruptieonderzoek naar haar werd opgestart. Maar er is geen enkel verband met coronavaccins, de pandemie of de farma-industrie.

Berejiklian wordt ervan beschuldigd tussen 2012 en 2018 subsidies te hebben uitgekeerd aan organisaties in het district van parlementslid Daryl Maguire. Met hem had ze tussen 2015 en 2020 een geheime relatie. Ze zou ook hebben nagelaten om corrupt gedrag van haar ex-partner te melden. In totaal zou het om 5,5 miljoen Australische dollar gaan, oftewel 3,5 miljoen euro. Het onderzoek wordt geleid door het Independent Commission Against Corruption (ICAC) en is lopende.

Maguire verliet in 2018 reeds de politiek nadat aan het licht kwam dat hij zijn politieke ambt gebruikte voor zijn eigen financieel gewin. Het ICAC heropende het onderzoek naar Maguire in september.

De foutieve claim werd in meerdere landen gedeeld en de Britse factcheckers van Full Fact schreven er reeds over.

(Stand van zaken: 15/10/2021)

Links:

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Ontslag Gladys Berejiklian ABC News (gearchiveerd)

Factcheck Fullfact (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

The Guardian over Daryl Maguire en heropening onderzoek (gearchiveerd hier en hier)

Overzicht onderzoek ICAC (gearchiveerd)

Tijdlijn relatie Berejiklian-Maguire The Sydney Morning Herald (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com