Onbekende beplakt filmposters met sticker "voor ongevaccineerden verboden" in Amsterdam

01.10.2021, 11:55 (CEST)

Op sociale media (onder andere hier) wordt een filmposter voor de speelfilm "Mijn beste vriendin Anne Frank" flink gedeeld. Over de poster lijkt een sticker te zijn geplakt met de zinsnede "voor ongevaccineerden verboden". Maar wat is er daar precies van aan?

Beoordeling:

De foto en sticker zijn echt. De sticker is daarentegen niet verbonden aan de film of enig marketingmateriaal daarvoor. Daarnaast is de bewering ook fout. Hoewel sinds 25 september een coronapas in Nederland verplicht is voor een bioscoopbezoek, volstaan een negatieve testuitslag of herstelbewijs daar ook voor.

Feiten:

De film "Mijn beste vriendin Anne Frank" ging op 9 september 2021 in première in Nederland. In België draait de film (nog) niet in de filmzalen. Dezelfde poster (zonder sticker) is ook te zien op de overzichtspagina van de film op imdb. De sticker doet sterk denken aan de borden met "voor Joden verboden" die tijdens de Tweede Wereldoorlog opdoken in het Nederlandse straatbeeld.

Er zijn niet veel visuele aanwijzingen in de foto. De achtergrond lijkt Amsterdams met de gracht, typische Amsterdamse kroonlantaarnpaal en herenhuizen met een bruine en zwarte deur deels zichtbaar op de achtergrond. Een deel van een limoengroene bestelwagen is eveneens zichtbaar in de linkerbovenhoek van de foto.

En inderdaad: de elekriciteitskast met poster bevindt zich op de Herengracht, tegenover nummer 466. Een limoengroene bestelwagen, vermoedelijk dezelfde, is ook zichtbaar op dezelfde locatie in een Google Mapsfoto van juni 2020.

Op Google Maps is ook het blauw logo van Centercom duidelijk zichtbaar. De buitenreclame-exploitant is verantwoordelijk voor de reclamelijst waar de poster in hangt.

Zij bevestigen aan dpa dat er ruim 100 van zulke posters in de Amsterdamse straten hingen tussen 13 en 19 september. De sticker maakte geen deel uit van de poster of ander marketingmateriaal voor de film. De bewuste poster op de foto werd op 20 september alweer weggehaald. Een medewerker kon wel aan dpa bevestigen dat er een sticker met de zin "voor ongevaccineerden verboden" op die poster geplakt was. Op verschillende andere posters van de film werden dezelfde stickers aangetroffen en weer weggehaald door Centercom.

Hoe dan ook is de boodschap op de sticker niet correct. Sinds zaterdag 25 september moet iedere Nederlander ouder dan 13 een coronapas voorleggen als die naar de bioscoop wil. Maar dat wil niet zeggen dat ongevaccineerden de film niet kunnen meepikken: ook een negatieve testuitslag of herstelbewijs zijn geldig. Testen is tevens gratis.

In België is het toepassen van zo'n coronapas een gewestelijke aangelegenheid en het verschilt dus doorheen het land. Wie naar de bioscoop wil in Brussel heeft vanaf 1 oktober een coronapas nodig. Ook hier gaat het dan om een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of herstelcertificaat van minder dan 6 maanden.

(Stand van zaken: 01/10/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Locatie van de foto

Groene bestelwagen

Amsterdamse kroonlantaarnpaal (gearchiveerd)

Over de film (gearchiveerd)

Centercom

Over de Nederlandse coronapas (gearchiveerd)

Bord "Voor Joden verboden" (gearchiveerd)

Covid Safe Ticket in Brussel (gearchiveerd)

Over Covid Safe Ticket (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com