Kroatië gaat door met vaccineren

28.09.2021, 14:58 (CEST)

Op sociale media doet een uitspraak van de president van Kroatië de ronde. Hieruit zou moeten blijken dat Kroatië ophoudt met het vaccineren tegen het coronavirus.

Beoordeling

De beweringen rond dit statement zijn onwaar. Hoewel de president van Kroatië kritisch is tegenover de media en bepaalde maatregelen tegen COVID-19, is hij niet tegen vaccinatie. Kroatië is niet gestopt met vaccineren.

Feiten

De originele beelden van de Kroatische zender N1 komen uit een persconferentie van de Kroatische president Zoran Milanovic op 10 september 2021. Over die uitspraken zijn op verschillende plaatsen artikelen verschenen. (hier, hier en hier)

De president zegt dat de obsessie met vaccinatie en veiligheid onhoudbaar is en te veel wordt voor veel mensen. Hij wil terug naar de normaliteit. Over de vaccins hoeft niet meer gesproken te worden want "wie gevaccineerd is, heeft zijn problemen al opgelost," aldus de president.

Op de opmerking van een reporter dat de vaccinatiegraad in Kroatië onder de vijftig procent ligt, reageert Milanović door te zeggen dat dit voor hem genoeg is om weer normaal te leven. Hij zegt ook dat het coronavirus nooit volledig verslagen kan worden.  

De videobeelden in de post zijn geknipt, waardoor zijn woorden niet chronologisch te zien zijn. Zo zien we rond 00:46 de klok rechtsonder verspringen van 13:51 naar 13:48. Dit geeft een verdraaid beeld van wat hij werkelijk zegt.

Vaccinatie in Kroatië

Zoran Milanović is niet tegen vaccinatie. Hij is zelf gevaccineerd en riep in het verleden de Kroaten ook op om zich te laten vaccineren.

De Kroatische overheid blijft vaccineren. Op de officiële website rond het coronavirus staat dat in de laatste 24 uur 5.393 mensen gevaccineerd zijn. Op het moment van schrijven (28.9.2021) is daarnaast 41,2 procent van de Kroaten volledig gevaccineerd. Het gemiddelde bij lidstaten van de EU ligt op 61.4 procent. 

Zelfs al zou hij het willen, heeft Milanović niet de bevoegdheid om eigenhandig de vaccinatiecampagne in Kroatië stop te zetten. Het presidentschap is in Kroatië eerder een ceremoniële functie. 

(Stand van zaken: 28.9.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Post met uitspraak (gearchiveerd)

Video (gearchiveerd)

Origineel statement op Facebook (gearchiveerd en gearchiveerd)

VRT-artikel over Zoran Milanović (gearchiveerd)

Nieuwszender N1 (gearchiveerd)

Artikel Total Croatia News (gearchiveerd)

Artikel Vecernji List (gearchiveerd)

Artikel N1 (gearchiveerd)

Website Kroatische president (gearchiveerd)

Coronawebsite Kroatische overheid (gearchiveerd)

Vaccinatiecijfers in Europa (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com