UZ Gent spreekt verhaal over zwangerschapscomplicaties tegen

24.09.2021, 14:48 (CEST), letztes Update: 24.09.2021, 15:07 (CEST)

De materniteit van het Universitair Ziekenhuis Gent zou in één week tijd vijf gevallen van zwangere vrouwen met een loslatende placenta gezien hebben. Althans, dat valt te lezen in en wijd gedeelde screenshot (hier gearchiveerd). Alle vijf de vrouwen zouden gevaccineerd zijn.

Beoordeling

Het bericht is gedeeltelijk fout. Er waren een aantal gevallen van loslatende placentas op de materniteit van UZ Gent, maar geen vijf op één week. Er is daarnaast ook geen enkel gekend verband tussen deze gevallen en COVID-19 of coronavaccins.

Feiten

Het bericht lijkt te zijn ontstaan in een tweet van een ondertussen verwijderd account. Ondanks het feit dat het UZ Gent er op reageerde dat het verhaal "geen steek houdt" verspreidde het bericht toch verder op Facebook.

Maar hoe zit het dan echt? Dokter Isabelle Dehaene is gynaecoloog en adjunct-kliniekhoofd van de Gentse vrouwenkliniek en licht het toe. Zo wordt ook de vermoedelijke oorsprong van het verhaal duidelijk. "Wij zagen op korte termijn vier gevallen van een loslatende placenta", zegt dr. Dehaene. "Dat is wel bijzonder, vier op tien dagen tijd." De voorvallen riepen dan ook vragen op, maar "op dit moment hebben we geen connectie met COVID-19 of de coronavaccins kunnen vaststellen."

Een loslatende placenta is een uitzonderlijke maar ernstige zwangerschapscomplicatie met een vaak onbekende oorzaak. Daarbij laat de moederkoek volledig of gedeeltelijk los van de binnenwand van de baarmoeder. Het kan de zuurstoftoevoer van de baby verminderen of volledig afsluiten en ernstig bloedverlies bij de moeder veroorzaken. Dat kan fataal aflopen voor de baby. "De kans op een slechte afloop is groot, zeker als het een acute loslating is die thuis gebeurt", aldus dr. Dehaene.

Een hersenbloeding is dan weer een mogelijke complicatie bij een premature geboorte, ongeacht hoe die veroorzaakt wordt. "Zeker als de baby in een acute situatie geboren wordt, is het risico groter", verduidelijkt dr. Dehaene. Bij één op vijf veel te vroeg geborenen komen bloedingen van verschillende ernst voor.

(Stand van zaken: 24/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Verwijderde tweet

Reactie UZ Gent (gearchiveerd)

Dr. Isabelle Dehaene (gearchiveerd)

Over een loslatende placenta (gearchiveerd)

Hersenbloeding bij een pasgeborene (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com