Woorden gouverneur West Virginia zijn uit de context gehaald

15.09.2021, 16:43 (CEST)

Jim Justice, de gouverneur van West Virginia, zegt dat er een toename is in positieve gevallen (26 procent), in hospitalisaties (21 procent) en in overlijdens (25 procent), specifiek onder volledig gevaccineerden. Dat is te zien in een video die wordt gedeeld op Facebook en andere sites, vaak begeleid door commentaar tegen het vaccin.

Beoordeling

De uitspraken van de gouverneur worden uit de context gehaald. Hoewel er een stijging in de coronacijfers bij volledig gevaccineerden is, beschermt het vaccin nog steeds tegen het virus. Daarnaast liggen de cijfers bij ongevaccineerden veel hoger. De centrale boodschap in de toespraak van de gouverneur was net om mensen aan te sporen zich te laten vaccineren in het licht van die stijgende coronacijfers.

Feiten

De beelden zijn authentiek, maar missen de nodige context. De uitspraken komen uit een persconferentie van 23 augustus 2021. De video van de gehele persconferentie duurt meer dan een uur. Daaruit is ongeveer een minuut gehaald van wat gouverneur Jim Justice zei.

Jim Justice is een grote voorstander van vaccinatie en probeert met verschillende programma's de bevolking van West Virginia gevaccineerd te krijgen, zoals een lotterij voor gevaccineerden.

Hij heeft daadwerkelijk gezegd dat er een stijging is van het aantal positieve gevallen, hospitalisaties en doden onder gevaccineerden over de laatste acht weken (22:40 tot 23:48). Hij doet de uitspraken omdat hij gefrustreerd is met de vertraging van de boostershots beloofd door de federale overheid (23:48 tot 24:55).

De vroege vaccinatiecampagne van West Virginia was een van de meest succesvolle in de Verenigde Staten. Ondertussen is het enthousiasme gekoeld en is momenteel nog maar zestig procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar gevaccineerd.

Het zijn vooral oudere en kwetsbare mensen die al volledig gevaccineerd zijn, omdat zij als eerste aan de beurt kwamen. Zij hebben volgens Justice een derde dosis nodig. 

Hij verwijst naar Israël om te laten zien dat de effectiviteit van het vaccin kan verminderden bij mensen die al lang gevaccineerd zijn. Israël wil nu boostershots, of derde vaccinatie inzetten om de effectiviteit weer te verhogen. Voorts roept Justice alle jongeren op zich te laten vaccineren. (28:50)

De Cijfers

De cijfers (klik op "breaktrough data") van West Virginia laten inderdaad zien dat het aantal uitbraakgevallen en overlijdens bij gevaccineerden stijgt, maar dat de stijging veel sneller gaat bij onvolledig gevaccineerden. 

In West Virginia (klik op "breaktrough data") worden de cijfers elke dag om 10 uur plaatselijke tijd aangepast. Op 15 september waren 5,57 procent van de gevallen een uitbraakgeval en maar 0,89 procent van de volledig gevaccineerden had een uitbraakgeval gehad. Van de 2762 bevestigde doden die in West Virginia door Covid gevallen zijn, was maar 0,01 procent volledig gevaccineerd, terwijl ongeveer de helft van de West Virginians volledig gevaccineerd is.  

Dr. Clay Marsh, de 'Covid-19 Tsaar' van West Virginia zegt ook (32:33) dat er (onder de gehele bevolking) een vertienvoudiging is van het aantal positieve gevallen, hospitalisaties en mensen die op spoed belanden. Een vertienvoudiging is een stijging van duizend procent. Terwijl de percentages van de gevaccineerden (21, 25 en 26 procent) een stijging met ongeveer een kwart voorstellen. 

De stijging hangt sterk samen met de opkomst van de deltavariant. Deze variant is volgens het CDC dubbel zo besmettelijk als andere varianten en in de Verenigde Staten momenteel de dominante variant. Ongevaccineerden hebben veel meer kans dan gevaccineerden om het virus door te geven.

De persconferentie ging dus over de stijgende cijfers, die een gevolg zijn van de delta variant en een lage vaccinatiegraad bij de bevolking. door deze stijging is er ook een stijging bij mensen die al even gevaccineerd zijn. Voor deze mensen pleit Jim Justice voor een derde dosis. 

(Stand van zaken: 15/9/2021)

Links

Video (hier gearchiveerd zonder ondertitels)

Facebookpost (hier gearchiveerd)

Commonsettv.nl (hier gearchiveerd)

Gouverneur Jim Justice (R) van West-Virginia (hier gearchiveerd)

persconferentie (hier gearchiveerd)

Youtube-link van de persconferentie (hier gearchiveerd)

Vaccinatieloterij West Virginia (hier gearchiveerd)

The New York Times over vaccinatie West Virginia (hier gearchiveerd)

Cijfers West Virginia (hier gearchiveerd)

De situatie in Israël (hier gearchiveerd)

Uitbraakgevallen (hier gearchiveerd)

Dr. Marsh (hier gearchiveerd)

Studie over de delta variant (hier gearchiveerd)

Het CDC over de delta variant (hier gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com