Gearresteerde vrouw manifesteerde tegen Franse coronapas

09.09.2021, 15:36 (CEST)

Een video (hier gearchiveerd) toont beelden van een nogal geweldadige arrestatie van een vrouw in een blauw T-shirt en met een grijze rugzak door een groep politieagenten in oproeruitrusting. In de video wordt Frans gesproken. Een Belgische man post de beelden op Facebook (hier gearchiveerd) met het (Engelse) bijschrift: "een vrouw gaat shoppen zonder covid paspoort, op drie uur rijden van hier".

Beoordeling

De vrouw wordt op brutale wijze gearresteerd, maar niet omdat ze winkelt zonder pass sanitaire. Ze was één van verschillende mensen die op zaterdag 4 september 2021 werden opgepakt in Parijs naar aanleiding van een demonstratie tegen de pass sanitaire.

Feiten

In Parijs vond op zaterdag 4 september 2021 één van meerdere demonstraties tegen de pass sanitaire plaats. De scène in de video speelde zich af in het (grotendeels ondergrondse) winkelcentrum Forum des Halles in het hart van de hoofdstad. De beelden lijken oorspronkelijk te zijn gedeeld door Amar Taoualit, een Franse journalist, op Twitter.

De beelden deden ook in Frankrijk stof opwaaien vanwege de hardhandige aanpak van de politieagenten en vormden het onderwerp van een factcheck van Libération. Via verschillende video's is te bepalen wat er zich precies afspeelde.

In de namiddag scheidde een honderdtal manifestanten zich af van de hoofdgroep, die onderweg was naar de Place de la Bastille. Ze drongen binnen in het ondergrondse deel van het winkelcentrum. In het begin van deze video is te zien hoe de bewaking geen kans maakt en de groep zich een weg naar beneden baant.

Eén van hen is de vrouw met het blauwe T-shirt. Ze is er namelijk niet als zaterdagshopper maar als demonstrant. In deze video van dezelfde journalist is ze duidelijk te zien omstreeks 0:37. De vrouw is ook nog te herkennen aan haar zonnebril met felblauwe gespiegelde glazen en haar grijze rugzak.

Ze houdt samen met twee andere vrouwen, waaronder de vrouw met het zwarte T-shirt die ook in de arrestatievideo opduikt, een spandoek vast. Die leest "montre ton pass contrôle en masse, ya basta".

Uiteindelijk loopt de situatie uit de hand, hetgeen resulteert in de hardhandige arrestatie van de vrouw. In nog een andere video is rond 0:04 te zien hoe een groep agenten haar het winkelcentrum uitdraagt.

Een woordvoerster van de Parijse préfecture de police verduidelijkt op Twitter hun standpunt over de gebeurtenis. Door zich af te scheiden van de hoofdgroep volgden de manifestanten een route die niet op voorhand was afgesproken. Ze zouden ook één van de bewakingsagenten hebben aangevallen. De agenten zijn dan opgetreden om verdere ontsporing te voorkomen, waarop er verschillende objecten naar hen werd gegooid. Uiteindelijk werden drie personen gearresteerd, waaronder de vrouw.

De agenten in kwestie maken deel uit van de zogenaamde 'BRAV-M', een speciale eenheid van gemotoriseerde agenten specifiek opgericht om geweld tijdens manifestaties aan te pakken. Ze zijn herkenbaar aan hun motorhelmen, aangezien ze zich verplaatsen via motor. De eenheid kwam al eerder in opspraak vanwege hun gewelddadige aanpak.

(Stand van zaken: 09/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Franse journalist Amar Taoalit op Twitter

Fragment oorspronkelijke video op Twitter (gearchiveerd)

Video op Twitter binnendringen Forum des Halles (tweet en video gearchiveerd)

Artikel Liberation (gearchiveerd)

Le Figaro over verschillende demonstraties in Franrijk op 04/09/2021 (gearchiveerd)

Video op Twitter vrouw wordt weggedragen (gearchiveerd)

Verklaring Parijse Politie via Twitter (gearchiveerd)

Over de politie-eenheid 'BRAV-M' (gearchiveerd)

Over het hardhandige optreden van BRAV-M (hier en hier gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com