Er lag geen olie en zeepwater op wegdek van Duitse B500

03.09.2021, 14:08 (CEST)

Op de B500, een steenweg die door het Zwarte Woud in Duitsland loopt, zouden mensen olie en zeepwater over de rijbaan gieten zodat motorrijders ten val zouden komen. Althans, dat is waarvoor een Belgische Facebookgebruiker zijn mede-motards waarschuwt (hier gearchiveerd).

Beoordeling

Het bericht is niet echt. Duitse politie bevestigt dat er geen gevaar is op de B500 door olie of zeepwater. Motorrijders kunnen dus met een gerust hart richting het Zwarte Woud en de B500 trekken.

Feiten

De B500-autoweg, ook wel gekend als de Schwarzwaldhochstrasse, loopt door het Duitse Zwarte Woud van het kuuroord Baden-Baden richting het zuiden. Het is een populaire bestemming voor motorrijders. Dat verklaart dan ook het gerucht, dat ook al in Duitsland circuleerde en waarover dpa reeds in het Duits een factcheck schreef.

De hobby-motorrijders hebben geen reden om bezorgd te zijn voor hun veiligheid op de weg. De politie van Offenburg, een nabijgelegen stad, schreef op Facebook en Twitter dat er "geen bewijs is van gevaarlijke ingrepen zoals beschreven in de berichten". Een woordvoerder van de politie-eenheid bevestigde aan dpa dat de weg gecontroleerd werd en dat er geen gevaarlijke situaties te bespeuren waren.

Bordjes met anti-motardslogans werden evenmin gevonden, aldus de woordvoerder. Midden augustus werd er langs de B500 wel de uitspraak "leg dich in dein Sarg", oftwel 'ga in je doodskist liggen' op de weg geschilderd. Er werd eveneens een hut beklad met de graffiti "Drecksau - Biker stirb" of 'klootzak - biker sterf'. Een foto daarvan is te zien in de Facebookpost en er werd over bericht door lokale omroep SWR. De politie bevestigde dat ze het incident onderzoeken.

De bekende autoweg is dan ook niet zonder incidenten. Er gebeuren regelmatig ongevallen: in 2020 waren dat er drieëntwintig, waarvan één met fatale afloop. De politie is dan ook extra aanwezig voor controles tijdens het motorseizoen, van mei tot oktober, voegde de politiewoordvoerder nog toe. De stad Baden-Baden heeft op verschillende plaatsen ook al een snelheidslimiet van 50 km/uur opgelegd.

(Stand van zaken: 02/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Dpa-factcheck (Duits)

Over de B500/Schwarzwaldhochstrasse (gearchiveerd)

Mededeling politie Offenburg op Facebook (gearchiveerd)

Mededeling politie Offenburg op Twitter (gearchiveerd)

Offenburg op Google Maps

Artikel SWR over de anti-motardgrafiti (gearchiveerd)

Badische Neueste Nachrichten over ongevallen op de B500(gearchiveerd)

Baden-Baden snelheidslimiet (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com