Video met satirisch sociaal experiment in de Londense metro toont geen officieel beleid

13.08.2021, 13:14 (CEST)

"Als je compleet bent doorgeslagen van cojona (sic)" en "Zo zit dat nu wat erg". Het zijn twee opmerkingen die bij dezelfde video worden geplaatst die wordt gedeeld op sociale media in Belgiƫ en Nederland (hier en hier gearchiveerd). Te zien is een man in een Londense metro met een geel fluovest aan waar 'covid marshal' op staat. Via een megafoon vertelt hij de reigizers dat er nu een onderscheid wordt gemaakt op basis van hun vaccinatiestatus. Niet-gevaccineerden moeten in aparte wagons gaan zitten. Maar wat is daar van waar?

Beoordeling

De video is afkomstig van een Brits satirisch Youtubekanaal. Het geeft geen echte weergave van de huidige maatregelen in de metro's in Londen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen reizigers op basis van vaccinatiestatus en daar zijn geen plannen toe, aldus Transport for London.

Feiten

De video is echt, en ook weer niet. Het werd op 10 augustus 2021 gepubliceerd op het Britse satirische Youtubekanaal 'social experimentalist'. In de beschrijving onder de video staat het beschreven als een sociaal experiment en dat de man in de video 'poseert' als een covid marshal. Er zijn dus gelijk meerdere hints dat niet alles is wat het lijkt.

Danny Shine, de man in de video, zegt zelf dat zijn Youtubekanaal "enkel voor entertainment" is en dat de kijkers "geen woord moeten geloven van wat ik zeg". Hij staat bekend om zulke acties van sociale kritiek, zoals ook hier met de finale van het EK in het Wembleystadion in Londen.

Transport for London (TfL), dat de Londense Tube beheert, is op de hoogte van de video en de valse claims die er rond circuleren. Een woordvoerder laat aan dpa weten dat dit geen echt beleid is. "De video suggereert onterecht dat reizigers op de Tube gescheiden worden op basis van hun vaccinatiestatus. Dat is niet het geval en de individu is geen werknemer van TfL noch werkte hij namens TfL", klinkt het.

De fluovest waar 'covid marshal' op staat is echt. Het VK zet sinds vorig jaar covid marshals in om politie en ordediensten te ondersteunen bij het controleren van de coronamaatregelen. Zij hebben echter geen sanctiebevoegdheid en kunnen de regels dus ook niet afdwingen.

(Stand van zaken: 13/08/2021)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Facebookpost II (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Youtubevideo

Over Danny Shine (gearchiveerd)

Over het Youtubekanaal 'social experimentalist' (gearchiveerd)

Ander voorbeeld van het soort video's op het Youtubekanaal hier

Transport for London

BBC over covid marshals (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com