Foto van volgelopen auto met anti-Thunberg sticker is getrukeerd

19.07.2021, 15:22 (CEST)

Op sociale media doet een foto de ronde (hier gearchiveerd) waarop een te water geraakte auto te zien is, tijdens de recente overstromingen in België, Duitsland en Nederland gemaakt. Op de achterruit zit een sticker met de tekst ‘FUCK YOU GRETA’. "O ironie! Karma is een bitch," schrijft een Belgische gebruiker erbij. Ook op Dumpert komt de foto voorbij.

Beoordeling:

De foto is getrukeerd. De oorspronkelijke foto van de drijvende auto is afkomstig uit de Duitse krant Bild, maar daarop is geen ‘FUCK YOU GRETA’-sticker te zien.

Feiten:

De sticker is gericht tegen de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg, die al lange tijd strijdt tegen de opwarming van de aarde. Op Twitter schreef de activiste onlangs nog dat de extreme weersomstandigheden wereldwijd worden veroorzaakt door klimaatverandering. Om die reden ontstond er in Duitsland enige hilariteit over de foto van de volgelopen BMW. 

Maar het verhaal blijkt helemaal niet waar. De originele foto komt uit een artikel van de Duitse krant Bild. Fotograaf David Young legde het tafereel vast in Wuppertal, een stad in Duitsland waarover eerder ook al ten onrechte werd beweerd dat een dam zou zijn doorgebroken. Nu gaat het om een BMW in een overstroomde straat. De sticker, gericht tegen de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg, ontbreekt echter op de oorspronkelijke foto. De afbeelding is dus getrukeerd. 

Links:

Facebookpost België (gearchiveerd)

Facebookpost Nederland (gearchiveerd)

Dumpert foto auto met sticker (gearchiveerd)

Duitse factcheck

Artikel Bild (gearchiveerd)

Factcheck “doorgebroken dam” Wuppertal

BBC over Greta Thunberg (gearchiveerd)

Greta Thunberg over extreme weersomstandigheden (gearchiveerd)

Duitse twitteraar over BMW (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com