Man viel flauw in vaccinatiecentrum door de hitte, niet door het vaccin

23.06.2021, 14:25 (CEST)

In Genk zouden op 17 juni 2021 drie mensen onwel zijn geworden na hun vaccinatieprik. Althans, dat meldt een Facebookgebruiker (gearchiveerd). Daarbij deelt hij een afbeelding van een persoon die op de grond ligt, omgeven door stewards en omstaanders. "Iemand van mijn kennissen heeft deze foto gestuurd, in genk vandaag samen met deze dame nog 2 personen aanval gekregen na de vaccinatie drie achter elkaar", schrijft hij, maar wat klopt daar precies van?

Beoordeling:

Op 17 juni 2021 werden sommige mensen onwel in het vaccinatiecentrum Limburghal. Geen van die gevallen was te wijten aan de bijwerkingen van een vaccin. Met maxima tot 31 graden die dag was de boosdoener vooral de hitte. Bovendien vonden de meeste flauwtes al voor inenting plaats. Kortom, het bericht is onwaar.

Feiten:

Het vaccinatiecentrum Limburghal (Genk - As - Zutendaal) valt makkelijk te herkennen op de gedeelde foto's op sociale media. De hangende planten en het zwarte dak komen overeen met de foto's die over het vaccinatiecentrum in de pers te zien zijn, zoals in dit artikel van de krant Het Laatste Nieuws. Een communicatieverantwoordelijke van het vaccinatiecentrum bevestigt ook aan de redactie van dpa dat het voorval zich afspeelde in het vaccinatiecentrum. Dat de "aanval" van de mensen te wijten is aan het vaccin, klopt echter niet.

Op 18 juni 2021, een dag na de foto gedeeld werd op Facebook, stuurde het vaccinatiecentrum en de gemeentes Genk, Zutendaal en As een persbericht uit om de situatie te duiden. Daarin stond te lezen dat sommige mensen zich onwel voelden en extra ondersteuning vroegen door de warme temperaturen, "waarna men zich snel weer beter voelde". Volgens de weersite Accuweather lag de maxima die dag in de buurt van Hasselt op 31 graden.

Ook het vaccinatiecentrum bevestigt aan de redactie van dpa dat de voorvallen geen gevolg waren van vaccinbijwerkingen. Enerzijds vonden de meeste flauwtes plaats voor de vaccinatiespuit, anderzijds duurt het even vooraleer mogelijke bijwerkingen de kans krijgen om op te treden. De wachttijd van 15 minuten na inenting is om te kunnen monitoren voor eventuele allergische reacties. Het vaccinatiecentrum doet er alles aan om de patiënten te beschermen tegen de hitte. "Er werd extra water voorzien voor iedereen, stewards werden ingezet voor het rondbrengen van koele, vochtige doekjes en de ventilatie werd aangepast. De medewerkers konden op extra water, frisdrank en fruit rekenen", aldus het persbericht.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel HLN (gearchiveerd)

Persbericht (gearchiveerd)

Accuweather (gearchiveerd)

Bijwerkingen termijn (gearchiveerd)

Wachttijd van 15 minuten na inenting (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com