Strandfoto is geposeerd portret en toont geen echt koppel

17.06.2021, 20:09 (CEST)

Een foto toont twee mensen op het strand. De man draagt een zwembroek, de vrouw is volledig bedekt met een chador. Een Vlaamse vrouw deelt het op Facebook (hier gearchiveerd) met het opschrift "1 beeld zegt meer dan 1000 woorden". Maar doet het dat echt?

Beoordeling

De post mist essentiële context: de foto is een geposeerd portret. Het toont geen echt koppel of echte situatie.

Feiten

Nederlandse fotografe Jaimy Gail nam de foto in 2017 voor haar reeks 'Normaal Doen'. De man in de foto is Mehran Palad en is, of was destijds, haar partner. Datzelfde jaar werden ze samen geïnterviewd. De identiteit van de vrouw in de foto is niet bekend.

In de reeks 'Normaal Doen' onderzoekt en fotografeert Gail het concept 'normaal' en wat daar in de Nederlandse cultuur wel en niet onder valt, zoals ze uitlegt in meerdere interviews. De bewuste foto staat ook op Gails Instagramprofiel. Ze schreef erbij dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken of ze het beeld 'normaal' vinden. Ze roept op om onze sociale normen te herdenken en te reflecteren waar ze vandaan komen.

Hoewel het dus haar bedoeling was om een maatschappelijke discussie uit te lokken, wordt de foto regelmatig uit context getrokken en online gedeeld. Turkse factcheckers schreven er in 2020 al een factcheck over. In juni 2021 deelde Vlaams Belanger Filip De Winter de foto ook op zijn Facebookpagina met quasi identiek opschrift: "Vandaag 35 graden: als één beeld meer zegt dan honderd woorden".

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Interview met Jaimy Grail over de fotoreeks 'Normaal Doen' (gearchiveerd)

Artikel over de fotoreeks 'Normaal Doen' (gearchiveerd)

Instagrampost Jaimy Grail 2017 (gearchiveerd)

Turkse factcheck 2020 (gearchiveerd)

Inti-D met partner (gearchiveerd)

Facebookpost Filip De Winter (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com