Franse hoax uit 2013 over 'Arabische Fransen' duikt opnieuw op

10.06.2021, 18:36 (CEST)

De vestiging van supermarktketen Aldi in het Duitse Müllheim zou zijn opgeschrokken door een bende "Arabische Fransen" uit Mulhouse. Ze zouden lelijk huis gehouden hebben vooraleer de winkelmanager de politie belde. Die arresteerde hen en nam hun voertuig in beslag, waarna ze alle schade moesten vergoeden. De Franse regionale krant L'Alsace zou verslag hebben uitgebracht van het incident, terwijl er "radiostilte" was in de Belgische media. Althans, dat deelt een Vlaamse Facebookgebruikster. Maar wat is er van aan?

Beoordeling

Het bericht is een oude Franse hoax die al minstens uit 2013 dateert en werd vertaald naar het Nederlands.

Feiten

Het bericht circuleerde oorspronkelijk in Frankrijk in 2013, onder andere op deze blog. Sindsdien doet het om de paar jaar opnieuw de ronde online. In 2018 dook het op bij een andere blog en ook op Facebook. Vorig jaar circuleerde het ook op Whatsapp en Facebook en schreef de Franse krant Le Monde er een factcheck over.

En nu heeft de hoax ook de landsgrens naar België overgestoken. Ondanks het feit dat het al zo lang meegaat, zitten er in de tekst verschillende hints dat het hier om een nepbericht gaat.

Zo is er geen specifieke datum of andere tijdsaanduiding. Verder is er in het archief van de regionale Franse krant L'Alsace, die wordt vermeld in de blog, geen spoor te vinden over enig soortgelijk bericht. Le Monde nam ook contact op met Aldi in Duitsland en de winkel in Müllheim: zij bevestigen geen weet te hebben van het incident dat wordt beschreven.

Kortom, een logische "radiostilte" bij Belgische media aangezien het incident nooit effectief heeft plaatsgevonden.

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

Artikel in Le Monde 3/9/2020 (gearchiveerd)

Frans voorbeeld uit 2013 (gearchiveerd)

Een ander Frans voorbeeld uit 2018 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com