Bill Gates leefde mondmaskerregels New York wel na

01.06.2021, 20:37 (CEST)

Een foto van Bill Gates wordt gedeeld op Facebook. Niets speciaals aan op het eerste gezicht, maar toch zou er wat mis mee zijn. Gates draagt immers geen mondmasker en is duidelijk in een openbare ruimte, omringt door mensen die wel een mondmasker dragen. Het bijschrift bij de foto leest: "he knows it's bullshit". "Gepakt", voegt een Vlaamse Facebookgebruiker nog toe.

Beoordeling

De foto werd uit context getrokken. Bij aankomst aan het restaurant droeg Gates inderdaad geen mondmasker, maar dat is toegestaan in New York voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Bij het verlaten van het restaurant droeg hij wel een mondmasker.

Feiten

Bill Gates toonde zich op 22 mei voor het eerst in het openbaar na de aankondiging van zijn echtscheiding. Hij ging met één van zijn drie kinderen uit eten in Japans restaurant Nobu in New York.

De beelden van dit vader-dochter uitje belandden ook in verschillende tabloids, waaronder The Daily Mail en New York Post. Het is één van die foto's die op sociale media circuleert.

Gates draagt op de meeste foto's inderdaad geen mondmasker, hoewel hij er wel één in de hand heeft. Op het moment van het betreden van het restaurant was Gates ook niet verplicht om een masker te dragen.

In Amerika mogen mensen die volledig gevaccineerd zijn twee weken na de laatste inenting namelijk in de meeste scenario's het mondkapje aan de kant laten liggen. Dat staat te lezen in de coronarichtlijnen van de stad New York. Gates meldde in januari dat hij zijn eerste inenting had gekregen, en was op het moment dat de foto's werden genomen dus volledig gevaccineerd. Er zitten 21 dagen tussen de twee inentingen van het Pfizervaccin en 28 dagen bij het Modernavaccin in de VS.

Toch zijn er specifieke situaties waarin ook volledig gevaccineerde mensen een mondmasker moeten dragen in New York. Daaronder vallen onder andere het openbaar vervoer, een ziekenhuis, op school, in een winkel of in een restaurant. Nobu, het restaurant in kwestie, benadrukt ook dat alle klanten een masker moeten dragen in het restaurant, of ze nu gevaccineerd zijn of niet. Dat bevestigde één van de verantwoordelijken aan dpa.

En bij het verlaten van het restaurant droeg Gates wel degelijk een mondmasker, zoals blijkt uit foto's die The Daily Mail publiceerde.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Scheiding Bill en Melinda Gates (gearchiveerd)

Oorsprong foto's in Amerikaanse en Britse tabloids (gearchiveerd hier, hier en hier)

Vaccinatie Bill Gates (gearchiveerd)

Regels restaurant Nobu (gearchiveerd)

Coronaregels in New York (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com