Onwaarschijnlijk verhaal over gestorven baby door gevaccineerde moeder bevat gaten

11.05.2021, 18:16 (CEST)

Kan een pas gevaccineerde moeder haar baby vergiftigen via borstvoeding? Volgens een artikel van de anti-vaccinatiebeweging Artsen Voor Vrijheid, dat rondgaat op sociale media, is het mogelijk (hier gearchiveerd). Volgens het artikel is een "vijf maanden oude baby op tragische wijze overleden", nadat zijn moeder was ingeënt met het Pfizer-BioNTech-vaccin. Voor de dood van de baby zouden zich verschillende aandoeningen hebben gevormd. Maar klopt dat verhaal?

BEOORDELING: Het verhaal is hoogst onwaarschijnlijk en werd al door verschillende factcheck-instellingen gecontroleerd. Er is geen bewijs dat de baby werkelijk stierf door borstvoeding van een gevaccineerde moeder. Bovendien is het - hoewel de data over het onderwerp beperkt is - überhaupt bijna onmogelijk dat een baby op die manier zou sterven.

FEITEN: Het artikel van Artsen Voor Vrijheid - gepubliceerd op 26 april 2021 - is een verhaal dat overal ter wereld rondgaat. Het werd al meermaals gekoppeld aan afbeeldingen die niets met bijwerkingen van het vaccin te maken hebben, zoals dpa eerder aantoonde in een factcheck. Maar ook het verhaal zelf is bijzonder onwaarschijnlijk.

De beweringen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en komen overeen met een verhaal dat al meermaals werd gecontroleerd. Onder meer USA Today en Snopes schreven dat er geen bewijs was van het overlijden door toedoen van het vaccin. Volgens het artikel zou het verslag van het overlijden raadpleegbaar zijn bij het Vaccine Adverse Event Recording System (VAERS), een Amerikaans programma voor vaccinveiligheid. In bijlage wordt echter een omstreden vaccinkritische pagina gedeeld.

Toch is het verslag ook te vinden op de website van het VAERS zelf, al vormt dat geen sluitend bewijs. Enerzijds gaat het om de beschrijving van een vaccinatiecase uit 2020, niet 2021. Dat valt in de beschrijving te lezen. Anderzijds kan iedereen een VAERS verslag indienen, al is die daarom nog niet bevestigd. Valse VAERS-verslagen zijn bij wet verboden in de VS. Ook wordt het VAERS platform al eerder misbruikt voor desinformatie. Volgens het verslag zou bovendien het kind gevaccineerd zijn, terwijl het artikel beweert dat de moeder gevaccineerd is.

Maar hoe waarschijnlijk is het dat een kind daadwerkelijk gezondheidsschade zou oplopen door toedoen van borstvoeding van een gevaccineerde moeder? Allereerst worden in Nederland en België - en vele andere landen - borstvoedende moeders niet ontraden om zich te laten vaccineren. Hoewel er weinig specifieke data beschikbaar is over de impact van vaccins op borstvoeding, zijn er geen aannemelijke aanwijzigingen dat het vaccin via moedermelk bij een kind terecht kan komen.

Volgens het bericht zou het kind - naast andere aandoeningen - ook trombotische trombocytopenische purpura hebben ontwikkeld. Ook dat is bijzonder onwaarschijnlijk. Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een auto-immuunziekte waarbij er weinig bloedplaatjes in het bloed aanwezig zijn. Het bloed stolt niet (genoeg) als er een bloeding is, waardoor purpura ontstaat: paarsblauwige puntbloedingen die zichtbaar zijn op de huid als een soort uitslag. Meestal ontwikkelt de ziekte spontaan, maar het kan ook uitgelokt worden door onder andere infecties en bepaalde medicijnen. Bovendien is de ziekte zeer zeldzaam.

Het is dan ook hoogst onwaarschijnlijk dat het kind lijdt aan TTP. "Verworven (er is ook een erfelijke variant) TTP bij kinderen is uitzonderlijk zeldzaam, bij baby's zelfs nog meer", zegt dr. Dorothea Evers, hematoloog aan het Radboud UMC in Nijmegen, die zelf geen gevallen van TTP bij baby's kent. Er is ook geen gekende link met vaccins. "Tot op heden is een coronavaccinatie nog geen oorzaak van verworden TTP gebleken", voegt ze nog toe.

Kortom, hoewel de data over de veiligheid en doeltreffendheid van het vaccin op zwangere vrouwen en borstvoeding eerder beperkt is, is het extreem onwaarschijnlijk dat baby's TTP ontwikkelen of zelfs sterven door borstvoeding van een gevaccineerde moeder. Zelfs als het aangehaalde geval van de VAERS-website gegrond zou zijn, is dat in het artikel nog altijd op een foute manier weergegeven. Het artikel is dus in ieder geval onwaar.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/groups/745902743018332/permalink/797058914569381 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Lcj3N)

Artikel AVV: https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/04/26/baby-overlijdt-door-vergiftiging-via-borstvoeding-nadat-de-moeder-werd-gevaccineerd-met-het-pfizer-vaccin/?fbclid=IwAR1CFsTXhTAY4jv7_zt0OKvU-Tw6oM627fBNhCBWi83EQhLEy3B6NH68o7w (gearchiveerd: http://dpaq.de/JUM5S)

Factcheck dpa: https://dpa-factchecking.com/netherlands/210330-99-25156/

Factcheck USA Today: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/04/09/fact-check-nursing-newborns-not-having-reaction-covid-vaccine/7090316002/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/YmWu3)

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/breastfeeding-baby-covid-vaccine/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/WRoAE)

Website VAERS: https://vaers.hhs.gov/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/QoL6n)

VAERS Verslag: https://wonder.cdc.gov/controller/datarequest/D8;jsessionid=AFE8243CFDF503C85E03FBE8C1D1

Artikel VICE: https://www.vice.com/en/article/qjpmp7/anti-vaxxers-misuse-federal-data-to-falsely-claim-covid-vaccines-are-dangerous (gearchiveerd: http://dpaq.de/ps3oZ)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com