Stijging coronabesmettingen in Seychellen overwegend bij niet-gevaccineerden

10.05.2021, 18:58 (CEST)

Er lijkt wat aan de hand te zijn in de Seychellen. Sinds eind april stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen op de Afrikaanse archipel, ondanks het feit dat het een hoge vaccinatiegraad kent. De schuldige? De massale vaccinatie, zo klinkt het bij sommige sociale mediagebruikers (hier gearchiveerd). Er zou ook een massale toename zijn in het aantal coronadoden. Ze willen de situatie in de Seychellen aanhalen om aan te tonen dat de bevolking op grote schaal vaccineren de epidemiologische situatie niet verbetert.

BEOORDELING: Het bericht is deels fout en mist context. Het klopt dat er sinds eind april een toename is van het aantal coronagevallen in de Seychellen. Maar 80% van die gevallen bevindt zich bij het niet-gevaccineerde deel van de bevolking. Het aantal ernstige gevallen en overlijdens valt mee en het gezondheidssysteem staat niet onder druk.

FEITEN:

Na een periode van consistent dalende coronacijfers, en zelfs een periode van 4 dagen op rij zonder nieuwe gevallen, stijgt sinds eind april het aantal besmettingen opnieuw. Er zijn momenteel een duizendtal actieve coronagevallen in de Seychellen. En dat ondanks het feit dat het land een hoge vaccinatiegraad kent: op 8 mei 2021 ontving reeds 86% van de bevolking die in aanmerking komt al twee dosissen. Dat komt uit op 61% van de totale bevolking die al volledig gevaccineerd is.

De situatie is zorgwekkend, maar niet dramatisch, en ze kan niet zomaar gelinkt worden aan de coronavaccins. Want 80% van de recente gevallen van COVID-19 op de Seychellen behoort tot de 40% van de bevolking die (nog) niet gevaccineerd is. Dat bevestigde de minister van Buitenlandse Zaken aan het lokale persagentschap.

Hoewel groepsimmuniteit bepalen relatief ingewikkeld is, moet zeker 70 tot 90% van de totale bevolking volledig gevaccineerd zijn: een cijfer dat ook de Seychellen nog niet bereikt heeft.

Sinds 27 april stierven 3 mensen die COVID-19 hadden, van een totaal van 28 doden sinds het begin van de pandemie. Triest, maar geen massale toename zoals wordt beweerd. Bij de dodelijke slachtoffers was niemand gevaccineerd.

Het Afrikaanse eiland begon zijn bewoners te vaccineren op 10 januari 2021 met Sinopharm, één van de Chinese vaccins.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/eddy.vandervaeren/posts/10159106574358879(gearchiveerd: http://dpaq.de/TywjT)

Over de nieuwe coronagevallen op de Seychellen: http://www.seychellesnewsagency.com/articles/14799/Official+COVID+situation+in+Seychelles+is+manageable (gearchiveerd: http://dpaq.de/0jH8P)

Regering over nieuwe gevallen: http://www.health.gov.sc/#:~:text=1%2C068 (gearchiveerd: http://dpaq.de/QpvOk)

WHO COVID dashboard Seychellen: https://covid19.who.int/region/afro/country/sc

Sinopharm: http://www.health.gov.sc/index.php/covid-19-vaccination-faqs/#:~:text=with%20the-,sinopharm%20,-COVID-19

Begin vaccinatiecampagne 10 januari: https://www.africanews.com/2021/01/10/seychelles-begins-covid-immunisation-campaign/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/MKXoe)

Vaccinatiegraad 5 mei 2021: http://www.health.gov.sc/wp-content/uploads/COVID-19-VACCINATION-UPTAKE-REPORT_5TH-MAY-2021.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/5DgqN)

Over groepsimmuniteit: https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/achieving-herd-immunity-with-covid19.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/hWq6u)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com