Bericht schetst misleidend beeld van situatie in Brugs en Oostends ziekenhuis

1.5.2021, 09:05 (CEST)

Niet alles zou zijn wat het lijkt in het ziekenhuis AZ Sint-Jan, dat vestigingen heeft in zowel Brugge als Oostende. Er zouden weinig COVID-patiënten liggen, 'slechts' 28 in totaal, waarvan 6 op intensieve zorgen (IZ) in Brugge en 7 in Oostende. Desondanks zou het ziekenhuis door de overheid verplicht zijn om alle bedden op IZ vrij te houden. Dat zorgt dan weer voor ongenoegen bij de verpleegkundigen: die moeten constant van dienst veranderen omdat er geen werk is op hun normale dienst. Al dit wordt gedeeld via een screenshot van een anoniem bericht in de Facebookgroep 'Nurses for Freedom' (hier gearchiveerd). 

BEOORDELING: Het bericht mist context en is deels fout. Niet alle IZ-bedden zijn voorbehouden voor COVID-patiënten: het is net de 'gewone' IZ die constant volledig bezet is en voor verhoogde werkdruk zorgt. Zowel het ziekenhuisbestuur als de socialistische vakbond nuanceren ook het feit dat verpleegkundigen 'constant' van dienst moeten veranderen.

FEITEN: Van de gegeven cijfers in het bericht ontbreekt een datum. Ze zijn dan ook lastig te controleren, maar communicatiemedewerker Marieke Damme van het AZ Sint-Jan laat aan dpa weten dat ze niet kloppen. Ze deelt de coronacijfers van het ziekenhuis en hoe de situatie is in de laatste week van april. "De laatste dagen hebben we 14 COVID-patiënten op intensieve zorgen in Brugge en 3 op de campus Henri Serruys in Oostende", zegt ze. Het klopt wel dat de COVID-IZ daarmee niet vol ligt. "We hebben in totaal 27 COVID-bedden op IZ, waarvan 4 in Oostende. Die capaciteit houden we vrij zoals de overheid van ons verwacht." 

Het is niet waar dat alle IZ-bedden gereserveerd moeten blijven voor coronapatiënten. "We hebben 24 reguliere IZ-bedden, voor onder andere ongevallen en zware ingrepen", zegt Damme. En net daar wringt het schoentje, volgens haar: "die bedden zijn voortdurend volzet." Met alle gevolgen vandien voor de verpleegkundigen. "De druk op de reguliere zorg blijft dan ook hoog en we proberen hier zo goed als mogelijk in te voorzien."

Volgens het ziekenhuisbestuur klopt het ook niet dat verplegers regelmatig van dienst moeten veranderen omdat er geen werk is op hun normale dienst, zoals wordt beweerd online. "Sommige reguliere diensten worden wel gesloten en omgevormd tot COVID-diensten, waarop die medewerkers dan worden ingeschakeld", vertelt Damme.

De socialistische vakorganisatie van het AZ Sint-Jan, ACOD LRD, bevestigt dit ook aan dpa. "De werkdruk is overal bijzonder hoog en het is niet meer dan normaal dat alle verpleegkundigen op hun tandvlees zitten", zegt een woordvoerder. Maar ze nuanceren ook het bericht dat verpleegkundigen constant van dienst moeten veranderen. "In de eerste golf werden verpleegkundigen vaak op vreemde diensten ingezet. Tijdens de tweede en derde golf is dat veel minder het geval", klinkt het. "Er zijn enkele diensten die de COVID-poule bevoorraden, maar dat zijn bij lange na niet alle diensten. Hetzelfde geldt voor de nachtdiensten, maar ook hier is dat veel verminderd na de eerste golf."

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=109554024605582&id=105831784977806 (gearchiveerd: http://dpaq.de/fAXut )

AZ Sint-Jan: https://www.azsintjan.be/

ACOD LRD AZ Sint-Jan: https://www.facebook.com/acodlrbazsintjan/

Coronacijfers stad Oostende 27/4: https://www.oostende.be/coronacijfers-in-oostende-wekelijkse-update-27-04 (gearchiveerd: http://dpaq.de/6t99a)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com