Studies met tweejarige kinderen gingen pas in april van start

27.04.2021, 11:49 (CEST)

In de Amerikaanse staat Virginia zou een kleuter van twee jaar overleden zijn nadat ze werd ingeënt met het coronavaccin van Pfizer. Dat melden verschillende Belgische en Nederlandse websites, waaronder Artsen voor Vrijheid en Nine for News. Het wordt ook gedeeld op Facebook (onder andere hier gearchiveerd). Als bewijs voor de bewering wordt een screenshot gedeeld van de VAERS-databank, het Amerikaanse rapporteringsysteem voor bijwerkingen van medicijnen.

BEOORDELING: Er is geen sluitend bewijs dat het meisje overleed ten gevolge van het coronavaccin van Pfizer. Op het beweerde moment van overlijden waren er geen lopende klinische studies van Pfizer bij kinderen van die leeftijd. Daarnaast kan iedereen een melding van een neveneffect maken bij VAERS zonder causaal bewijs aan te leveren.

FEITEN:

De screenshot circuleert al enige tijd bij vaccinsceptici in verschillende landen wereldwijd. Het gemelde incident is inderdaad terug te vinden in de VAERS-databank met het ID-nummer dat zichtbaar is in de screenshots. Een meisje van twee zou op 25 februari 2021 ingeënt zijn met het coronavaccin van Pfizer, om te overlijden op 1 maart. Maar dat is geen sluitend bewijs dat het kind werd ingeënt of dat ze als gevolg daarvan overleed. Verdere informatie of details over het incident ontbreken, en er hoeft geen causaal verband worden aangetoond om een melding te maken in VAERS.

Op het beweerde moment van vaccinatie was er geen lopende klinische studie van Pfizer met kinderen van die leeftijd in de VS, hetgeen het VAERS-rapport in twijfel trekt. Wie het meisje zou hebben ingeënt, waar en waarom blijft onduidelijk. Farmaceut Pfizer begon in het voorjaar van 2021 met een klinische studie met kinderen van 6 maanden tot 11 jaar. De leeftijdscategorie van 2 tot 5 jaar kreeg begin april een eerste inenting: ruim een maand na de beweerde vaccinatie van het tweejarige meisje. Op dit moment is het Pfizervaccin in de VS enkel vergund voor gebruik vanaf 16 jaar.

De screenshot circuleert al enige tijd bij vaccinsceptici in verschillende landen wereldwijd. VAERS, voluit het Vaccine Adverse Event Reporting System, is een passief opvolgsysteem voor mogelijke neveneffecten van vaccins. Het is vergelijkbaar met het meldingsysteem van FAGG in België of Eudravigilance op Europees niveau.

Meldingen in VAERS kunnen niet zomaar worden gebruikt als bewijs voor individuele gevallen. Het oogmerk van zulke systemen is om onverwachte of ongewoonlijke patronen op grote schaal te kunnen detecteren, die mogelijk kunnen wijzen op een veiligheidsprobleem met een vaccin.

Daarnaast kan iedereen een mogelijk neveneffect rapporteren bij VAERS. Met opzet een vals rapport indienen is strafbaar met een boete of zelfs een gevangenisstraf. Desondanks wordt VAERS regelmatig misbruikt door vaccinsceptici, zoals het magazine Vice schrijft.

---

Links:

Artsen voor Vrijheid: https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/04/21/tweejarige-sterft-na-inenting-met-het-pfizer-vaccin/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/21lr9) en https://www.facebook.com/artsenvoorvrijheid/posts/185430080087490 (gearchiveerd: http://dpaq.de/4fQA8)

Nine for News: https://www.ninefornews.nl/hartverscheurend-2-jarig-meisje-sterft-na-coronavaccin-pfizer/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/RqXKE)

Facebookpost: https://www.facebook.com/roos.faber.9/posts/3882645515190103 (gearchiveerd: http://dpaq.de/QiQLx)

https://dpa-factchecking.com/germany/210422-99-312566

Over VAERS: https://vaers.hhs.gov/about.html en het rapporteren van een event: https://vaers.hhs.gov/reportevent.html

Vice over misbruik VAERS: https://www.vice.com/en/article/qjpmp7/anti-vaxxers-misuse-federal-data-to-falsely-claim-covid-vaccines-are-dangerous (gearchiveerd: http://dpaq.de/kI66U)

Persbericht Pfizer klinische studies bij kinderen: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-biontech-announce-positive-topline-results-pivotal (gearchiveerd: http://dpaq.de/pCUnM)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com