Watertonnen simuleren passagierslading bij vliegtuigtests

21.04.2021, 21:28 (CEST)

Duits bondskanselier Angela Merkel zou een snood plan hebben: vaten vol vergif in vliegtuigen laden om zo de wereld te bestrooien. Dat claimt een Vlaamse Facebookgebruikster (hier gearchiveerd). Om de theorie te ondersteunen worden drie foto's gedeeld. De eerste toont Merkel met een delegatie op een vliegtuig, met op de voorgrond blauwgrijze tonnen. De tweede toont een vliegtuig in de lucht die een nevelachtige substantie lost. Het bijschrift leest: 'vergif uit de lucht'. Tenslotte is er nog een foto van een laadruimte in een vliegtuig met dezelfde blauwgrijze tonnen als in de eerste foto met als opschrift 'poisson corona..sars..vogelgriep...etc".

BEOORDELING: De foto's werden uit context getrokken. De post is dan ook misleidend en fout. De tonnen zijn gevuld met water en worden gebruikt om passagiersladingen te simuleren bij het testen van vliegtuigen. Het vliegtuig in de lucht is een brandblussend vliegtuig.

FEITEN: De foto's van Merkel en de blauwgrijze tonnen dateren van mei 2014 en werden genomen tijdens de International Aerospace Exhibition nabij de luchthaven Berlijn-Schönefeld. Ze zijn online terug te vinden op de website van de Duitse regering. Het vliegtuig in kwestie is een Airbus A350 XWB. Dat model, dat in mei nog werd getest, werd eind 2014 voor het eerst opgeleverd door de vliegtuigbouwer.

De derde foto werd nog eerder genomen: in 2005. Het bijschrift van de foto beschrijft de blauwgrijze tonnen in detail. Het vliegtuig in kwestie was uitgerust met testmateriaal, waaronder de tonnen. Die zijn gevuld met water om een passagierslading te simuleren.

Dat bevestigde een woordvoerder van Airbus ook naar aanleiding van een eerdere factcheck van dpa over dezelfde foto's. "Dat zijn balasttonnen die gevuld zijn met water. Het is deel van de standaardprocedure om nieuwe vliegtuigen te testen. Op die manier kunnen verschillende gewichtverdelingen worden nagebootst." Met andere woorden: de tonnen zijn volledig onschadelijk en niet gevuld met dodelijk virussen.

De derde foto, van het vliegtuig in de lucht, dateert van 2006 en werd genomen in Californië. Het bijschrift luidt: "supertanker demo". Dat is een type vliegtuig, hier van het model Boeing 747, dat onder andere wordt ingezet bij het blussen van branden, en een demonstratie van een gelijkaardig toestel en hoe dat exact werkt is te zien in deze video. Het gaat hier dus opnieuw om water.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/monique.merken/posts/5375345595840287 (gearchiveerd: http://dpaq.de/TByXz)

dpa-factcheck foto's vliegtuig: https://dpa-factchecking.com/germany/210115-99-37886/

Oorsprong foto's: https://www.bundesregierung.de/breg-de/mediathek/die-bundeskanzlerin-auf-der-ila-2014-423686 (gearchiveerd: http://dpaq.de/FV3Ds)

https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2014/05/ila-berlin-air-show-2014-airbus-to-showcase-cutting-edge-products-and-innovations.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/ObJkC)

Persbericht lancering Airbus 350 XWB: https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2014/12/airbus-delivers-first-ever-a350-xwb-to-qatar-airways.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/vvV5X)

Oorsprong derde foto: https://www.airliners.net/photo/Emirates-Airbus/Airbus-A380-841/1343009 (gearchiveerd: http://dpaq.de/hudJh)

Oorsprong derde foto: https://www.airliners.net/photo/Evergreen-International-Airlines/Boeing-747-273C/1048442 (gearchiveerd: http://dpaq.de/9UuPy)

Video supertanker: https://youtu.be/ygXto9jdQP0

Over sypertanker: https://simpleflying.com/boeing-747-supertanker/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/qbR2y)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com