Café in Liers rusthuis is alleen open voor bewoners

13.04.2021, 15:26 (CEST)

Een Liers woonzorgcentrum zou de deuren van zijn cafetaria weer geopend hebben, maar enkel voor gevaccineerde bewoners. Dat beweert een Facebookgebruiker, wiens screenshot van de post wordt gedeeld. (hier en hier gearchiveerd). De niet-gevaccineerde bewoners moeten op hun kamer blijven. Het onderscheid tussen de bewoners zou worden gemaakt op basis van een badge waarop de vaccinatiestatus van elke bewoner staat.

BEOORDELING: De beweringen zijn deels fout. Een van de drie Lierse woonzorgcentra heeft inderdaad de cafetaria met terras opnieuw geopend voor de gevaccineerde bewoners, in overeenstemming met richtlijnen van de Vlaamse overheid. In de praktijk is dat quasi iedereen: slechts 1 bewoner weigerde vaccinatie. Bezoek is voorlopig nog niet welkom in de cafetaria, daarom moeten mensen hun bewonersbadge tonen om toegang te krijgen. Die badge heeft dus niets te maken met hun vaccinatiestatus.

FEITEN: De stad Lier telt drie woonzorgcentra. Twee daarvan, WZC Paradijs en Huize Nazareth, houden de deuren van hun cafetaria's voorlopig nog gesloten. Dat bevestigen de respectievelijke directeurs, Ann Van de Velde en Luc Van Hullebusch, per mail aan dpa.

In het derde woonzorgcentrum, WZC Sint-Jozef, kunnen bewoners wel opnieuw genieten van de cafetaria en het bijhorende terras. Dat bevestigt de directeur Werner De Backer. Het klopt dat het enkel open is voor gevaccineerde bewoners, en niet voor bezoekers. "Daarmee volgen wij richtlijnen van de overheid", verduidelijkt Wim Haentjens, directeur van Amate VZW, de groep waartoe WZC Sint-Jozef behoort. Daarbij is samenkomst van bewoners in woonzorgcentra mogelijk mits een bepaalde vaccinatiegraad is bereikt.

In de praktijk betekent het dat quasi alle bewoners toegang hebben tot het café en het terras: "Zo goed als al onze bewoners zijn gevaccineerd tijdens de eerste vaccinatiegolf. Eén bewoner weigerde het vaccin", zegt Haentjens.

De badge waarover wordt gesproken is niet gelinkt aan de vaccinatiestatus. Het is een bewonersbadge, die de bewoners kunnen tonen om gebruik te maken van het café. Bezoekers zijn immers nog niet toegelaten in het café of terras en met de badge wordt het onderscheid tussen bewoner en bezoeker gemaakt. "Bezoek is hier pas opnieuw welkom wanneer de horeca heropent", zegt De Backer.

---

Facebookpost I: https://www.facebook.com/elisabeth.crokaerts.16/posts/1649848148553924 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Rqfxl)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/els.opdeweerdt/posts/4113036342074654 (gearchiveerd: http://dpaq.de/YOLCu)

Woonzorgcentra in Lier: https://www.lier.be/woonzorgcentra-in-lier

WZC Sint-Jozef: https://www.amate.be/onze-locaties/sint-jozef-lier/

WZC Huize Nazareth: https://www.huize-nazareth.be/

WZC Paradijs: https://lier.be/home-wzc-paradijs

Richtlijnen Vlaamse overheid versoepelingen in woonzorgcentra met voldoende hoge vaccinatiegraad: https://www.zorg-en-gezondheid.be/eerste-versoepelingen-in-de-woonzorgcentra-bij-voldoende-hoge-vaccinatiegraad (gearchiveerd: http://dpaq.de/Tmdjw)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com