Verschillende Europese landen schorsen tijdelijk gebruik van coronavaccin AstraZeneca

15.03.2021, 18:27 (CET)

Een Oostendenaar deelt een afbeelding op Facebook (gearchiveerd) waarop een lijst van 11 landen staat. Negen van die landen, waaronder Denemarken, Oostenrijk en Italië, zouden gestopt zijn met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Twee anderen, Zwitserland en Zuid-Afrika, zouden het geneesmiddel nooit goedgekeurd hebben. De afbeelding werd ondertussen al ruim 3.000 keer gedeeld.

BEOORDELING: Het bericht mist context. Negen van de landen schorsen het gebruik voorlopig, maar hebben de vaccinatie niet stopgezet. Vijf van die negen schorsen ook slechts één lading van het vaccin, terwijl de andere vier het gebruik geheel schorsen. Drie van de in totaal elf landen gebruikt het vaccin helemaal niet.

FEITEN: Alle 11 landen in de lijst hebben het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig (en soms slechts deels) geschorst. Die beslissing kwam er naar aanleiding van één verdacht overlijden na vaccinatie in Denemarken en Oostenrijk en meerdere gevallen van bloedklonters bij gevaccineerde mensen.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ondertussen de gevallen van trombose en andere bloedklonters die gerapporteerd werden. Voorlopig meldt het agentschap dat er geen sprake is van een oorzakelijk verband tussen het vaccin en de voorvallen. Tot en met 10 maart werden 30 gevallen van trombose gemeld, op een totaal van 5 miljoen gevaccineerde mensen.

Denemarken, Noorwegen en Ijsland schorsen voorlopig het gebruik van het AstraZeneca-vaccin volledig.

Vijf van de landen weren slechts één enkele lading van het vaccin. Dat is het geval in Italië, daar wordt de lading ABV2856 niet meer gebruikt. Het Italiaanse Geneesmiddelagentschap benadrukte nog dat de ophef over het vaccin niet gerechtvaardigd is.

De andere vier schorsen het gebruik van lading ABV 5300. Dat is het geval in Oostenrijk, Letland, Litouwen en Luxemburg.

Trombose komt voor bij 1 tot 3 mensen per 1.000 in België (of op een schaal van 1 miljoen: 1.000 tot 3.000 mensen). Ter vergelijking: tot en met 10 maart werden 30 gevallen van trombose gemeld, op een totaal van 5 miljoen met AstraZeneca gevaccineerde mensen in Europa. Risicofactoren zijn onder andere roken en het nemen van de anticonceptiepil.

Thailand was nog niet begonnen met het gebruik van het AstraZenecavaccin en schort die introductie nu preventief voorlopig op. Zuid-Afrika drukte in februari op de pauzeknop voor AstraZeneca en koos ondertussen voor het vaccin van Janssen als vervanger. In Zwitserland is de goedkeuringsprocedure nog steeds lopende.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/glenn.hoornaert/posts/1586240011587322 (gearchiveerd: http://dpaq.de/f0kkC)

Wat is trombose: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/diepveneuze-trombose-dvt

Artikel Nieuwsblad 14/03 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210314_93865723

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210311_93675666

Persbericht EMA: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-prac-investigating-cases-thromboembolic-events-vaccines-benefits (gearchiveerd: http://dpaq.de/7hov6)

Persbericht Deense Gezondheidsautoriteit 11/03: https://www.sst.dk/en/English/news/2021/Vaccination-with-the-COVID-19-vaccine-from-AstraZeneca-is-put-on-hold-until-further-notice (gearchiveerd: http://dpaq.de/hb6aK)

Persbericht Noorse Gezondheidsautoriteit 13/03: https://www.fhi.no/en/news/2021/vaksinasjon-med-astrazeneca-vaksinen-mot-covid-19-settes-pa-pause/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/bM4eN)

Persbericht Ijslandse Gezondheidsautoriteit 11/03: https://www.landlaeknir.is/um-embaettid/frettir/frett/item44622/Timabundin-frestun-a-bolusetningum-med-boluefni-Astra-Zeneca-her-a-landi (gearchiveerd: http://dpaq.de/0pnfY)

Persbericht Oostenrijks Geneesmiddelenagentschap 7/03: https://www.basg.gv.at/en/market-surveillance/official-announcements/detail/zwischenfaelle-nach-impfung-mit-covid-19-impfstoff-von-astrazeneca (gearchiveerd: http://dpaq.de/U01IR)

Thailand stelt lancering uit: https://www.bbc.com/news/world-asia-56369550 (gearchiveerd: http://dpaq.de/AJnKP)

Italiaans Geneesmiddelenagentschap persberichten 11/03 en 14/03: https://www.aifa.gov.it/-/aifa-dispone-divieto-di-utilizzo-di-un-lotto-astrazeneca-accertamenti-in-corso-in-coordinamento-con-ema en https://www.aifa.gov.it/web/guest/-/aifa-ingiustificato-allarme-sulla-sicurezza-del-vaccino-astrazeneca (gearchiveerd: http://dpaq.de/ESY7T)

Zwitserland laatste stand van zaken: https://www.watson.ch/schweiz/interview/507881152-bag-chefin-wir-werden-astrazeneca-impfstoff-einsetzen (gearchiveerd: http://dpaq.de/w49AP)

Zuid-Afrika: https://edition.cnn.com/2021/02/16/africa/south-africa-astrazeneca-johnson-and-johnson-vaccine-intl/index.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/Fa2iK)

Letland: https://eng.lsm.lv/article/society/health/use-of-one-astrazeneca-vaccine-batch-suspended.a395981/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/bKCwO)

Luxemburg: https://msan.gouvernement.lu/en/actualites.gouvernement%2Ben%2Bactualites%2Btoutes_actualites%2Bcommuniques%2B2021%2B03-mars%2B12-clarification-msan-astrazeneca.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/nBjA2)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com