Marc Van Ranst kreeg wel degelijk coronavaccin

08.03.2021, 14:41 (CET)

Een Limburgse Facebookgebruikster trekt in twijfel dat viroloog Marc Van Ranst effectief het coronavaccin zou toegediend hebben gekregen. "Moeten wij hier echt intrappen?" zegt ze, vergezeld door meerdere ingezoomde en wazige close-up foto's van het moment van injectie. "Bij vaccinatie moet men de spier vastpakken om zeker te zijn dat de naald in de spier gaat. En niet de naald vastpakken zonder handbescherming en naast het lichaam spuiten", voegt ze nog toe. Ondertussen werd de post al ruim duizend keer gedeeld (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: Het bericht is fout. Marc Van Ranst werd op 24 februari wel degelijk geinjecteerd met het AstraZenecavaccin.

FEITEN:

Viroloog Marc Van Ranst liet op 24 februari via Twitter weten dat hij later die dag het coronavaccin van AstraZeneca zou toegediend krijgen. Dat gebeurde in bijzijn van verschillende media in het vaccinatiecentrum in Willebroek.

Onder andere Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen publiceerden artikels met video op hun website. Op allebei de video's is te zien (omstreeks 0:13 voor GVA en 0:15 en 0:57 voor HLN) hoe Van Ranst effectief gevaccineerd wordt. Vooral in de video van HLN is duidelijk te zien hoe de naald effectief in Van Ranst' arm gaat.

Dat gebeurde via intramusculaire injectie, zoals ook aanbevolen staat in de bijsluiter (op pagina 3) van het AstraZenecavaccin, hetgeen Van Ranst kreeg. Met andere woorden: in de spier van de bovenarm.

Opnieuw is in de video van HLN duidelijk te zien hoe de man die de spuit toedient hiervoor de stretchtechniek toepast. Daarbij wordt de spier tussen duim en wijsvinger genomen en de huid strak getrokken, waarna de naald loodrecht in de spier wordt gestoken.

De man draagt inderdaad geen handschoenen, hetgeen ook zo staat voorgeschreven op pagina 12 van het vaccinatiedraaiboek van de Vlaamse overheid.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/a.j.babs.vandercappellen/posts/1382051612152716 (gearchiveerd: http://dpaq.de/3rPO6)

Tweet Marc Van Ranst over zijn vaccinatie: https://twitter.com/vanranstmarc/status/1364494935605600260 (gearchiveerd: http://dpaq.de/OBpf5)

Bijsluiter AstraZenecavaccin: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_en.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/IJmHG) en Medicijnoverzicht EMA: https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-medicine-overview_en.pdf(gearchiveerd: http://dpaq.de/3yget)

Artikel HLN 24/02 met video: https://www.hln.be/binnenland/van-ranst-krijgt-astrazeneca-vaccin-en-maakt-er-meteen-statement-van-zeer-veilig-ook-voor-mijn-leeftijdsgroep~a3f560a3/

Artikel GVA 24/02 met video: https://www.gva.be/cnt/dmf20210224_94614727 (gearchiveerd: http://dpaq.de/lEgNC)

Intramusculaire injectietechniek: https://www.vilans.nl/docs/vilans/publicaties/intramusculaire-injectietechniek.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/ec5YH) en https://www.nursingtimes.net/clinical-archive/assessment-skills/injection-technique-1-administering-drugs-via-the-intramuscular-route-23-07-2018/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/LTwla)

Vaccinatiedraaiboek Vlaamse overheid: https://www.laatjevaccineren.be/sites/default/files/atoms/files/210121_Vaccinatiedraaiboek%20COVID-19_PfizerBioNTech_ziekenhuispersoneel_versie%201.6.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/HLcR5)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com