Argentijnse vrouw had diabetische aanval, geen reactie op coronavaccin

04.03.2021, 17:59 (CET)

"Jonge vrouw in Spaans ziekenhuis stort in elkaar na covid-vaccinatie" schrijft de Belgische website Artsen voor Vrijheid bij een video. Ze zou een anafylactische shock, of allergische reactie, hebben. In de video is te zien hoe een vrouw op de grond voor de ingang van een gebouw ligt te beven. Twee mannen in zwarte uniformen komen te hulp en brengen haar op een brancard naar binnen.

BEOORDELING: De vrouw had een aanval gelinkt aan diabetes in een ziekenhuis in Buenos Aires, geen allergische reactie op een coronavaccinatie.

FEITEN:

In de video wordt inderdaad Spaans gesproken, en de woorden 'Hospital San Miguel" zijn duidelijk verstaanbaar maar verder is de video van lage beeldkwaliteit. Via een reverse image search van screenshots wordt duidelijk dat dezelfde beelden, met betere beeldkwaliteit, ook op Twitter verspreidt worden. Daar lees je dezelfde claim maar een andere lokalisatie: Argentinïe.

Net buiten de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is er een stad genaamd San Miguel, maar daar zijn meerdere ziekenhuizen. In de versie van de video op Twitter zijn omstreeks 0:38 de woorden 'Raul F. Larcade' te zien op het raam naast de deur. Dat laat nog één optie open: het Dr. Raul F. Larcade ziekenhuis in San Miguel.

Zo is de video terug te leiden naar de bron: een instagramaccount van ziekenhuismedewerkers die opkomen voor betere werkomstandigheden. Op 20 februari postten zij de video, en gaven ze tekst en uitleg. De jonge vrouw is diabetespatiënt en kreeg een aanval voor de ziekenhuisingang in de nacht van 19 februari. De vrouw werd opgenomen en is stabiel, voegen ze nog toe. Het gaat hier dus niet om een anafylactische aanval, maar om een diabetische aanval of hypoglycemie.

Anafylaxie is een ernstige allergische reactie dat verschillende oorzaken kan hebben, waaronder vaccins. Het is een zeldzame bijwerking van vaccinatie: bij een niet-coronavaccin is de kans op een anafylactische reactie 1 op 1 miljoen inspuitingen.

---

Links:

https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/03/02/jonge-vrouw-in-spaans-ziekenhuis-stort-in-elkaar-na-covid-vaccinatie/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/y1Q9G)

Facebookpost: https://www.facebook.com/artsenvoorvrijheid/posts/154671276496704

Video (gearchiveerd): http://dpaq.de/8TI4k

Tweet: https://twitter.com/Florencia_Pink/status/1364030060798373893 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HXWVR)

Instagrampost @trabajadoreslarcadeunidos: https://www.instagram.com/p/CLhvTayh4Ub/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/EPlla)

Artikel over acties werkomstandigheden Raul F. Lacarde ziekenhuis: https://prensaobrera.com/sindicales/el-hospital-larcade-no-baja-los-brazos-y-moviliza-al-municipio-de-san-miguel/

Anafylaxie: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/anafylaxie (gearchiveerd: http://dpaq.de/tEAf8) en https://www.uza.be/behandeling/allergieanafylaxie-en-coronavaccin (gearchiveerd: http://dpaq.de/i2vlK)

Hypoglycemie: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/diabetes-hypoglycemie-te-lage-bloedsuikerspiegel (gearchiveerd: http://dpaq.de/u8MUH)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com