Italiaanse Raad van State schorst mondmaskerplicht op school tijdelijk voor één kind

11.02.2021, 18:16 (CET)

De Italiaanse Raad van State zou hebben geoordeeld dat mondmaskers verboden zijn op school. Dat schrijft de website Artsen voor Vrijheid. President Frattini van de derde afdeling van de Consiglio di Stato zou in een arrest het gebruik van maskers op school door minderjarigen hebben veroordeeld (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: De bewering is fout. De Italiaanse Raad van State schorste de mondmaskerplicht tijdelijk voor één kind in afwachting van een uitspraak ten gronde door een andere rechter. Er is geen sprake van een algemene veroordeling of een breed verbod.

FEITEN:

De Consiglio di Stato (CDS) oordeelde eind januari in een zaak tussen de ouders van een jong kind en de ministers van Gezondheid en Onderwijs, de provincie Bolzano en de Italiaanse premier. Het onderwerp: de mondmaskerplicht op school voor kinderen jonger dan 12. Dat werd uitgevaardigd bij een ministerieel besluit.

De lokale administratieve rechter vroeg aan de overheden om de wetenschappelijke documenten te delen waaarop ze zich gebaseerd hadden om die mondmaskerplicht in te voeren. Toen dat niet tijdig gebeurde stapten de ouders naar de CDS.

Die oordeelt nu dat het kind voorlopig geen mondmasker moet dragen op school in afwachting van een uitspraak ten gronde. Met andere woorden: het gaat hier om een tijdelijke schorsing van de mondmaskerplicht voor één kind. Het oordeelt niet, zoals Artsen voor Vrijheid zegt, "dat mondmaskers verboden zijn op school."

Het vonnis van de CDS heeft geen erga omnes werking en geldt dus enkel in dit individuele geval. Die nuance wordt ook meegegeven in een coronakritische Italiaanse blogpost, waarin de advocaat van de ouders geïnterviewd wordt. De zaak keert nu terug naar de lokale administratieve rechtbank. Die moet een uitspraak doen: is de mondmaskerplicht conform de wet? De zitting vond plaats op 10 februari, maar het vonnis is nog niet gepubliceerd.

De Raad van State is in Italië, net zoals in België en elders, een administratieve rechtbank en functioneert als een tweede instantie. De rechters buigen zich dus over de vraag of een besluit van de uitvoerende macht overeenstemt met de wet.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1100531267125033&id=100015045093530 (gearchiveerd: http://dpaq.de/sDt9L)

Artikel Artsen voor Vrijheid: https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/02/05/italie-maskers-verboden-op-school-oordeelt-de-raad-van-state/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/BukUx)

Vonnis Raad van State: https://www.giustizia-amministrativa.it/portale/pages/istituzionale/visualizza?nodeRef=&schema=cds&nrg=202100653&nomeFile=202100304_16.html&subDir=Provvedimenti (gearchiveerd: http://dpaq.de/IH8c5)

Blogpost met interwies advocaat: https://www.secondopianonews.it/news/giustizia/2021/01/28/il-consiglio-di-stato-via-le-mascherine-nelle-scuole.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/DLsX5)

Website Consiglio di Stato: https://www.giustizia-amministrativa.it/web/guest/consiglio-di-stato1

Artikel met oorspronkelijk vonnis TAR Lazio: https://www.professionegiustizia.it/documenti/notizia/2020/tar-lazio-obbligo-mascherine-eta-scolastica (gearchiveerd: http://dpaq.de/YrrBF)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com