Satirisch artikel over Frank Vandenbroucke verkeerdelijk serieus genomen

04.02.2021, 15:00 (CET)

Een screenshot met een vermeende uitspraak van Belgisch minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wordt verontwaardigd gedeeld door enkele Facebookgebruikers (gearchiveerd). Het artikel verwijst naar de veelbesproken aankomende pandemiewet, hetgeen Vandenbroucke zou verdedigen met de volgende zin: "het Rijk der Vrijheid is enkel mogelijk als iedereen doet wat ik zeg".

BEOORDELING: Een satirisch artikel over minister Vandenbroucke wordt verkeerdelijk serieus genomen. Hoewel hij wel sprak over het metaforische 'Rijk der Vrijheid' in verband met het coronavaccin, zei Vandenbroucke niet dat iedereen moet doen wat hij zegt om dat te bereiken.

FEITEN: De gedeelde screenshot is afkomstig van dit artikel op de satirische website De Raaskalderij. Op de 'over De Raaskalderij' afdeling van de website is duidelijk te lezen dat het om een satirische website met verzonnen nieuwsitems gaat.

De eerste helft van de verzonnen quote van Vandenbroucke heeft wel basis in de realiteit. Begin januari zei hij over de beginnende Belgische vaccinatiecampagne: "Dat is buitengewoon goed nieuws. Het rijk der vrijheid is weer in zicht".

Verder verwijst het artikel naar de nieuwe pandemiewet die in de juridische steigers staat. Die moet zowel dienen als wettelijke basis voor de huidige coronapandemie als voor eventuele toekomstige pandemiën. De exacte inhoud ervan is nog onbekend.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/nathalie.tornee/posts/10224007377475010 (gearchiveerd: http://dpaq.de/bsWhJ)

Oorspronkelijk artikel: https://www.raaskalderij.be/2021/02/frank-vandenbroucke-rijk-der-vrijheid-enkel-mogelijk-als-iedereen-doet-wat-ik-zeg/ (gearchiveerd: https://archive.vn/BMNOZ)

Over de Raaskalderij: https://www.raaskalderij.be/info/ (gearchiveerd: https://archive.vn/CLVTu)

Uitspraak Frank Vandenbroucke 'rijk der vrijheid': https://www.s-p-a.be/artikel/frank-vandenbroucke-het-rijk-der-vrijheid-komt-wee/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/r98jM)

Over de pandemiewet: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/06/pandemiewet-verlinden/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/iwHtl)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com