Bidens kabinet is voornamelijk katholiek, joods en historisch divers

25.01.2021, 17:57 (CET)

De gehele 'staff' van Amerikaans president Joe Biden zou uit joden bestaan. Dat beweert een Facebookgebruiker (hier gearchiveerd). De post wordt vergezeld van een screenshot waarin 10 namen worden opgelijst, allemaal joden die in de regering Biden zouden zitten.

BEOORDELING: De screenshot met de lijst met namen is correct, hoewel het niet allemaal kabinetsleden zijn. Het is fout dat de gehele 'staff' joods is. De regering Biden is historisch divers en is voornamelijk katholiek en joods.

FEITEN:

Het 'Cabinet' van Joe Biden, wat Belgen een regering zou noemen, telt 25 leden en vormt het hart van de presidentiële administratie. Naar eigen telling van dpa zijn de twee grootste groepen katholieken, 8 leden, en joden, (7 leden). Van 6 leden is geen religie bekend. Bovendien maakt Bidens regering geschiedenis als de meest diverse en vrouwelijke in de Amerikaanse geschiedenis.

Hoe representatief is dat voor de algemene Amerikaanse bevolking? De tienjaarlijkse volkstelling in de VS houdt geen data bij over de religieuze achtergrond, en het exacte aantal joodse Amerikanen is dan ook moeilijk te berekenen. Naar schatting zijn in 2020 zo'n 7 miljoen Amerikanen relgieus en/of cultureel joods, ofwel 2% van de totale bevolking van 330 miljoen. In Bidens kabinet is 28% joods. De groep is dus sterk vertegenwoordigd, maar bestaat ook niet volledig uit joden.

De screenshot met de 10 namen is op een manier ook niet volledig correct. Alle opgelijste mensen zijn joods en werden aangesteld door Biden, maar ze maken niet allemaal (rechtstreeks) deel uit van het kabinet.

Zo zijn Wendy Sherman, David Cohen en Victoria Nuland geen rechtstreeks lid van het kabinet. Daarin zitten enkel de departementshoofden en nog een aantal andere sleutelfiguren zoals de vicepresident. Ze zijn wel deel van het grotere Executive Office of the President (EOP). Daarin werken gemiddeld duizenden mensen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/266179167887195/permalink/459067985264978/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/2Kn98)

Overzicht kabinet Biden: https://www.whitehouse.gov/administration/cabinet/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/mlzfG)

Artikel Israel Times: https://www.timesofisrael.com/all-the-jews-biden-has-tapped-for-top-roles-in-his-new-administration/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/AOvUz)

Artikel katholieke kabinetsleden: https://www.ncronline.org/news/people/joe-bidens-very-catholic-cabinet (gearchiveerd: http://dpaq.de/7eYF8)

Over de religieuze achtergronden van de kabinetsleden: https://religionnews.com/2021/01/19/in-bidens-cabinet-catholics-and-jews-dominate/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/h3Rq0)

Artikel Washingtong Post over joods-Amerikaanse bevolking: https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2018/02/23/measuring-the-size-of-the-u-s-jewish-population-comes-down-to-identity/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/B0lGN)

Artikel BBC diverse regering Biden: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55080344 (gearchiveerd: http://dpaq.de/AKqfZ)

Overzicht grootte EOP 1924-1997: https://www.presidency.ucsb.edu/statistics/data/size-the-executive-office-the-president-eop (gearchiveerd: http://dpaq.de/Yzciy)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com