Slogan boven Mechelse Nekkerhal is geen vertaling van slogan concentratiekamp

22.01.2021, 08:50 (CET)

"Hier herwinnen we onze vrijheid", de lichtreclame die sinds kort boven de Mechelse Nekkerhal hangt, veroorzaakte wat commotie op sociale media. Verschillende berichten vergeleken de slogan met een gelijkaardige slogan die boven het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zou hangen (hier gearchiveerd). De Nekkerhal wordt binnenkort gebruikt als vaccinatiecentrum, waar binnenkort 1.500 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

BEOORDELING: De slogan boven de Mechelse Nekkerhal klopt, die boven het concentratiekamp niet. Het gaat over een misplaatste fotoshop die het vaccinatiecentrum in diskrediet moet brengen. Het bericht is daarom onwaar.

FEITEN: Op 19 januari plaatst een man een bericht op Facebook waarin hij titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld) aanspreekt. "Ik contacteer u even betreffende de slogan die u aanbracht op het vaccinatiecentrum De Nekkerhal. Kan u even checken of deze al niet eerder gebruikt werd in een reclamecampagne? Hij komt me op een of andere manier bekend voor!", luidt het bericht. Bijgevoegd plaatst hij twee afbeeldingen: één van de Nekkerhal en één van wat lijkt op het concentratiekamp Auschwitz Birkenau.

De slogan boven de Nekkerhal moet een letterlijke vertaling zijn van de slogan die boven het concentratiekamp hangt. Alleen, de betreffende slogan hing helemaal niet boven het concentratiekamp. Een simpele zoekactie op Google toont aan dat er sprake is van wansmakelijke fotoshop. De foto valt makkelijk te herkennen: exact dezelfde omgeving en achtergrond, andere slogan boven de poort. De correcte afbeelding (met befaamde 'Arbeit Macht Frei'-slogan) is te zien op tal van websites.

De auteur heeft de post inmiddels verwijderd, al circuleert de gemanipuleerde foto nog kwistig op Facebook. In een artikel op Het Laatste Nieuws liet waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) weten dat hij het wansmakelijke bericht "verwerpelijk" vindt. 

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=244695520555500&set=a.110018470689873&type=3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/UtLmA)

Printmag slogan: https://www.printmag.com/post/upside-down-resistance-symbol (gearchiveerd: http://dpaq.de/nSSCh)

Slogan Malta Today: https://www.maltatoday.com.mt/news/world/84164/polands_senate_passes_proposed_holocaust_bill_#.YAmNS2RKg1I (gearchiveerd: http://dpaq.de/EjHWR)

Slogan Sorrentopress: http://www.sorrentopress.it/a-massa-lubrense-la-giornata-della-memoria/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/LoLew)

Artikel Het Laatste Nieuws: https://www.hln.be/mechelen/verwerpelijk-valse-fotomontage-vergelijkt-vaccinatieslogan-met-nazispreuk~a310ee3a/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/sb5aF)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com