Hoofdkalender van Libelle toont christelijke feestdagen

20.01.2021, 18:44 (CET)

Het vrouwenmagazine Libelle zou een opmerkelijke keuze maken in haar jaarkalender voor 2021: er staan islamitische feestdagen op, maar geen christelijke. Dat is wat een Facebookgebruiker beweert (gearchiveerd). "Pasen en Kerst zijn 'vergeten'. Stop islamisering!" voegt hij er nog aan toe. Gelijkaardige berichten circuleren volop op de Vlaamse sociale media.

BEOORDELING: Het bericht is uit context getrokken. De gedeelde kalender was een aanvullende kalender met themadagen, waaronder islamitische feestdagen. Op de klassieke kalender staan alle officiƫle Belgische feestdagen, waaronder de christelijke feestdagen.

FEITEN: Libelle publiceert voor haar lezers elk jaar een uitneembare kalender als bijlage, en zo ook voor 2021. In het bijbehorende artikel staat letterlijk: "Natuurlijk staan naar goede gewoonte ook de belangrijkste Vlaamse en Belgische feestdagen zoals Pasen (...), Kerstmis,... al netjes voor je ingevuld." Dat bericht dateerde van midden december 2020, maar pas ruim een maand later ging het een eigen leven leiden.

Er is namelijk nog een tweede, aanvullende, kalender met een aantal themadagen zoals internationale vrouwendag, wereld yogadag, buitenspeldag en feestdagen uit andere godsdiensten. "Aangezien de gebruikelijke feestdagen al op de uitneembare kalender stonden hebben we die niet hernomen op de aanvullende kalender. Die twee worden samen bekeken en gebruikt", zo verduidelijkt de hoofdredacteur van Libelle Karen Hellemans aan dpa.

"We zijn in de oog van de storm gekomen door de facebookpost van Tom Van Grieken, die een misleidend filmpje plaatste dat enkel de aanvullende kalender toonde, wat ondertussen ook weer verwijderd werd", zegt Hellemans. "Er kwam opnieuw veel traffic naar het online artikel rond de themakalender door surfers die het zagen als de eigenlijke Libelle-kalender."

Ondertussen heeft het magazine de themakalender aangepast en er ook de nationale feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen, opgezet. "Om verwarring uit de weg te gaan, hebben we de aanpassing gemaakt."

---

Facebookpost: https://www.facebook.com/steve.herman.1272/posts/737698250512665(gearchiveerd: http://dpaq.de/4WBbk)

Libelle kalender 2021: https://www.libelle.be/vrije-tijd/libelle-jaar-kalender/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/sKteA)

De aangepaste themakalender: https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w/h/3153787/kalender-online-jpg.jpg (gearchiveerd: http://dpaq.de/Dhref)

Officiƫle Belgische feestdagen: https://www.belgium.be/nl/over_belgie/land/belgie_in_een_notendop/feestdagen (gearchiveerd: http://dpaq.de/kFfXf)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com