Eén gevaccineerde oudere Balenaar stierf, maar niet door coronavaccin

19.01.2021, 16:59 (CET)

Drie inwoners van een woonzorgcentrum in de Antwerpse gemeente Balen zouden overleden zijn enkele dagen nadat ze op 15 januari 2021 het coronavaccin kregen. Dat deelt een Facebookgebruikster uit de regio (gearchiveerd). Hoe het gerucht haar bereikte is niet duidelijk. De ouderen zouden compleet klachtenvrij geweest zijn voor de vaccinatie, om daarna snel onwel te worden en stierven de dagen erna.

BEOORDELING: Het bericht is fout. Er stierven, in het weekend 15 januari 2021, 3 rusthuisbewoners in Balen. Eén van hen had het coronavaccin gekregen, maar die overleed niet door het vaccin. Op 19 januari 2021, zijn er al ongeveer 230 rusthuisbewoners in Baal gevaccineerd, die zijn op één na allemaal levend en wel.

FEITEN:

Er zijn drie woonzorgcentra in de Kempense gemeente. In één daarvan, WZC Keiheuvel, beginnen met vaccineren op 1 februari. In de andere twee, WZC Netehof en Ter Vest, gingen de vaccinaties van start op respectievelijk 14 en 15 januari.

De directeur van WZC Ter Vest, Walter Theys, bevestigt telefonisch dat er geen vaccingerelateerde overlijdens hebben plaatsgevonden. "Wij hebben sinds vorig week al zeker 130 mensen gevaccineerd, waaronder ook enkele zorgmedewerkers. Daarvan stelt iedereen het goed." Er viel afgelopen weekend wel een overlijden te betreuren in het rustoord, maar die persoon had het vaccin niet gekregen.

In het andere rusthuis, WZC Netehof, is er een gelijkaardige situatie. "Er zijn op dit moment 98 van onze bewoners ingeënt", vertelt directrice Sarah De Vroey aan de telefoon. "Er waren helaas wel enkele overlijdens dit weekend", zegt ze.

De communicatieambtenaar van het gemeentebestuur, Bart Boets, bevestigt dat er in het weekend van 15 januari drie rusthuisbewoners stierven in Balen. "Een van de drie overledenen had het coronavaccin gekregen. Maar de behandelende arts heeft vastgesteld dat er een andere doodsoorzaak aan de basis ligt", vertelt hij. "De twee anderen kregen het coronavaccin niet vanwege hun medische toestand."

Het federale geneesmiddelenagentschap FAGG volgt mogelijke bijwerkingen, waaronder overlijden, strikt op. Iedere week publiceren ze een ook overzicht met de gemelde bijwerkingen in België.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/carla.jo.van.geel/posts/3575673719218134 (gearchiveerd: http://dpaq.de/qySWh)

Begin vaccinaties in woonzorgcentra Balen: https://www.balen.be/nieuwsdetail/11642/bewoners-wzc-ter-vest-krijgen-eerste-vaccinatie (gearchiveerd: http://dpaq.de/2aWGq)

WZC Netehof: https://www.balen.be/product/469/woonzorgcentrum-nethehof (gearchiveerd: http://dpaq.de/GnJhs

WZC Ter Vest: https://www.balen.be/thema/1763/woonzorgcentrum-ter-vest (gearchiveerd: http://dpaq.de/qK5DM)

FAGG bijwerkingen coronavaccin: https://www.fagg.be/nl/menselijk_gebruik/geneesmiddelen/geneesmiddelen/covid_19/vaccins/vragen_en_antwoorden_over (gearchiveerd: http://dpaq.de/R5He0) en https://www.fagg.be/nl/news/coronavirus_wekelijks_overzicht_bijwerkingen_covid_19_vaccins_van_14_januari_2021(gearchiveerd: http://dpaq.de/iQ24s)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com