Zorgverleners gebruiken buttons voor griepvaccin al jaren onder personeel

18.01.2021, 16:29 (CET)

Een afbeelding van buttons met het opschrift "Ik ben gevaccineerd voor u" doen de voorbije dagen kwistig de ronde op sociale media (hier gearchiveerd). "Geen gele sterren meer. Dan maar dit. Met ons belastingsgeld", schrijft een man op Facebook. In de commentaren wordt de indruk gewekt en meermaals gesuggereerd dat de buttons gelinkt zijn aan het vaccin tegen COVID-19, maar wat is daar precies van aan? 

BEOORDELING: De buttons worden al enkele jaren gebruikt als onderdeel van de griepvaccinatieprogramma voor zorgverleners. Ook in 2020 liep die campagne en konden woonzorgcentra de buttons bestellen om het griepvaccin te promoten. Voor het vaccin tegen COVID-19 bestaat er een button, al ziet die er wat anders uit. De buttons worden niet verspreid bij het brede publiek. Het bericht mist daarom context.

FEITEN: Op 13 januari 2020 deelden verschillende mensen op sociale media afbeeldingen van buttons met het opschrift "Ik ben gevaccineerd voor u". Verschillende captions wekken de indruk dat de badges gelinkt zijn aan het vaccin tegen COVID-19: "De badges liggen klaar in België. Krankzinnig", schrijft een pagina die beweerd "relevante coronainformatie" te verspreiden. "Geen gele sterren meer. Dan maar dit", zegt iemand anders. Alleen hebben de badges niets te maken met een coronavaccinatie.

De buttons maken deel uit van een griepvaccinatiecampagne die al sinds 2017 meegaat. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke aan de redactie van dpa. "Ook in 2020 liep deze campagne en konden woonzorgcentra deze buttons bestellen om griepvaccinatie bij hun personeel te promoten", zegt woordvoerder Carmen De Rudde. "Het is dus niet de bedoeling om dit naar het brede publiek te verspreiden."

Hoewel de buttons dus niets met het vaccin tegen COVID-19 te maken hebben, bestaan die exemplaren ook, zegt De Rudde. "Voorlopig is die enkel beschikbaar op bestelling door zorgvoorzieningen. Voor meer informatie over de campagne kan u terecht op de website www.laatjevaccineren.be." Kortom, de gedeelde foto heeft betrekking om een griepvaccinatiecampagne en heeft niets met het coronavaccin te maken. Ook zijn de gadgets uitsluitend voor zorgpersoneel bedoeld. Dat verduidelijkte ook @ArbiterOfTweets op 14 januari op Twitter. 

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/carlo.devlieger.7/posts/1705455969614153 (gearchiveerd: http://dpaq.de/r2h1C)

Bericht "Coronacijfers Friesland": https://www.facebook.com/CoronaFriesland/posts/200526501800855 (gearchiveerd: https://archive.vn/wip/S8Uj1)

Vaccinatiecampagne griep: https://www.laatjevaccineren.be/hou-griep-uit-je-team (gearchiveerd: http://dpaq.de/GJSoo)

Vaccinatiecampagne COVID-19: https://www.laatjevaccineren.be/campagne-covid-19-vaccinatie (gearchiveerd: http://dpaq.de/yC5Db)

Button COVID-19: https://www.laatjevaccineren.be/sites/default/files/atoms/files/Button%20coronavaccinatie.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/2SvPZ)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com