Brief van Amerikaans parlementslid over president-elect uit context getrokken

18.11.2020, 16:47 (CET)

Het Congress van de Verenigde Staten zou in een officiële verklaring gezegd hebben dat er geen president-elect is. Dat schrijft een Facebookgebruiker, verzegeld met screenshots van een officieel lijkende brief (gearchiveerd). 

BEOORDELING: De brief wordt volledig uit context getrokken. De brief is geen officiËle verklaring van het Amerikaanse Congress, maar kadert in een praktische en juridische discussie over de overdracht van macht tussen presidentiële administraties. 

FEITEN: Jody Hice, een Republikeins parlementslid, stuurde op 13 november 2020 een brief naar Emily Murphy, het hoofd van de General Services Administration (GSA). Dat staat in voor de algemene logistieke ondersteuning van de andere federale overheidsagentschappen. Zo is één van Murphy's taken als het hoofd van de GSA het formeel erkennen van een verkozen president zoals voorgeschreven in een wet uit 1963.

Die wetgeving moet ervoor zorgen dat de overdracht van macht van de ene naar de andere president vlot verloopt. Daarin biedt de GSA logistieke ondersteuning. Murphy, die in 2017 werd aangesteld door Trump, heeft Biden op 18 november nog niet erkend als president-elect. Daardoor ontbreekt het Biden aan de middelen waar een verkozen president traditioneel recht op heeft om zijn presidentschap voor te bereiden.

De brief gaat over die weigering van Murphy. Hice reageerde op een eerdere brief van Democratische parlementsleden, hetgeen ook wordt vermeldt in het begin van zijn brief. De weigering van Murphy en de brief van Hice gaan allebei terug tot het feit dat Trump en de Republikeinse partij nog steeds proberen om het resultaat van de verkiezingen te betwisten.

De discussie die in de brief wordt vermeld en de weigering van Murphy, en de GSA, om te assisteren bij de overdracht van het presidentschap heeft praktische implicaties. Maar het heeft geen effect op het feit of Joe Biden al dan niet de verkozen president is. De brief werd dan ook volledig uit context getrokken. De bewering werd eerder al door Amerikaanse factcheckers onder de loep genomen.

Hice is één van de 535 leden van het Amerikaanse Congress, maar spreekt niet namens het gehele Congress. Het gaat uit van één parlementslid en één bepaalde subcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Het is dan ook helemaal geen officiële verklaring van het Amerikaanse parlement over of er al dan niet een president-elect is.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/lambertus.booi/posts/814269452726636 (gearchiveerd: http://dpaq.de/pNjTk)

Jody Hice (R): https://www.congress.gov/member/jody-hice/H001071?searchResultViewType=expanded (gearchiveerd: http://dpaq.de/63lCI)

Emily Murphy: https://www.gsa.gov/about-us/organization/leadership-directory/administrator (gearchiveerd: http://dpaq.de/rb279) en https://abcnews.go.com/Politics/gsa-official-blocking-bidens-transition-privately-plans-post/story?id=74234794 (gearchiveerd: http://dpaq.de/42tkQ)

De brief van 13 november 2020: https://republicans-oversight.house.gov/wp-content/uploads/2020/11/Letter-to-GSA-re-Transition-final-11.13.20-1.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/OCcPB)

De brief van 9 november 2020: https://pascrell.house.gov/uploadedfiles/finalgsa.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/1nppg)

Factcheck Lead Stories: https://leadstories.com/hoax-alert/2020/11/fact-check-congress-did-not-make-an-official-statement-saying-there-is-currently-no-president-elect.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/eEo02)

Over de Presidential Transition Act (1963): https://presidentialtransition.org/publications/presidential-transition-act-summary/ (gearchiveerd: dpaq.de/Z3MMi)

Over de overdracht van de macht en de rol die de GSA speelt: https://www.cbsnews.com/news/gsa-general-services-administration-presidential-transition/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/wRJm2)

Over Trump's betwisting van de verkiezing: https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54724960 (gearchiveerd: http://dpaq.de/T2B4L)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com